Preminuo Mirsad Kukić, bivši funkcioner SDA i osnivač PDA

Danas je preminuo Mirsad Kukić (66), nekada visokopozicionirani funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) i osnivač Pokreta demokratske akcije (PDA).

Kukiću je jučer pozlilo u Banovićima, nakon čega je prebačen na UKC Tuzla.

Kukić je imao bogatu političku karijeru. Bio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a svoje obrazovanje stekao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu te magistrirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.

Dugogodišnji funkcioner SDA, Kukić je isključen iz članstva u martu 2018. godine. Istog mjeseca osnovao je novu stranku, Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik bio do 2022. godine, kada je podnio ostavku.

Od 1994. do 2001. godine, Kukić je bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”. Također je bio vijećnik u Općinskom vijeću Banovića i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a 2018. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kukić se suočio s optužbama za nezakonito zapošljavanje u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ga je u martu 2017. godine optužilo, a 2020. godine osuđen je na godinu zatvora. Kantonalni sud u Sarajevu kasnije je ukinuo ovu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Godine 2006. osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog prekoračenja službenog položaja dok je bio generalni direktor rudnika “Banovići”. Ova presuda je obrisana iz kaznene evidencije na njegov zahtjev 2014. godine.

U januaru 2022. godine Sjedinjene Američke Države uvele su mu sankcije zbog umiješanosti u korupciju u rudniku “Banovići”. State Department je tada objavio da je Kukić koristio politički utjecaj i službenu moć za ličnu korist. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79