Preporuke vatrogasaca: Šta je sve potrebno za sigurno roštiljanje

Prije paljenja vatre na izletištima treba se očistiti okolni prostor od zapaljivih materija, da ne bi došlo do požara i obavezno treba biti kanister s vodom,  kaže Dževad Gibanica

Roštiljanje za 1. maj dozvoljeno je skoro na svim izletištima oko Sarajeva, osim Vrela Bosne, ali nigdje nije dozvoljena upotreba ražnja.

Vatrogasci upozoravaju građane da moraju voditi računa prilikom paljenja i gašenja roštilja nakon upotrebe.

– Prije paljenja vatre na izletištima treba se očistiti okolni prostor od zapaljivih materija, da ne bi došlo do požara. Uz roštilj obavezno treba biti kanister s vodom. Posebnu pažnju treba obratiti na vjetar koji lako može raznijeti žar i izazvati požar. Nakon što završe roštiljanje, građani moraju poduzeti sve mjere da je vatra sigurno ugašena. Vatrogasci bi željeli da nemaju nijednu intervenciju za 1. maj, ali u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno ih je odmah o tome obavijestiti na broj telefona 123, ili Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122 – kazao je Dževad Gibanica, komadant Profesionalne vatrogasne jedince Uprave Civilne zaštite KS.

Ukoliko neko izazove požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote,  za to je u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i krivična odgovornost prenosi Faktor.

(FOTO+VIDEO) Osoba osoba je poznatija po svojim djelima i od Edina Gačića!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments