Pročitajte 12 zahtjeva koje traže ugostitelji iz KS: Ukoliko ne budu prihvaćeni najavljeni protesti!

Ugostitelji, hotelski radnici i muzičari Kantona Sarajevo zatražili su od vlade, ministarstva zdravlja i Kriznog štaba Federacije BiH radno vrijeme do 24 sata i ukidanje zabrane žive muzike.

Ugostitelji su predložili mnogo ozbiljnije kazne, pa i pet puta veće za one koji krše mjere, jer su oni, kako navode, u manjini.

U slučaju da njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, ugostitelji su najavili proteste.

Zašto svi nisu isti: U Sarajevu inspekcija i kazne, u drugim gradovima DERNEK?!

Pročitajte njihove zahtjeve.

1. Policijski čas pomjeriti sa 23:00h na 24:00h.
2. Ukinuti ograničenje od 30 osoba unutar objekta, te isto pomjeriti na max. 50 osoba.
3. Ukinuti ograničenja koja se odnose na otvorene prostore u vezi sa ograničenjem broja ljudi, bez obaveze nošenja maski – ili ograničenje do 100 ljudi.
4. Dozvoliti nastup muzičarima (muzika uživo) uz zabranu pjevanja i plesanja gostima (mjera RS-a).
5. Ukoliko dođe do skračivanja radnog vremena, zahtijevamo naknadu za kiriju, režije, doprinose i minimalne plate, najmanje u iznosu od 50 %.
6. Pristajemo na potpuni LOCKDOWN, s tim da nam isplatite sva potraživanja (kirije, režije, doprinose i minimalne plate), u iznosu od 100%.
7. Dozvoliti korištenje vodenih lula u zatvorenom prostoru, sa jednokratnim crijevima, uz ograničenje jedan gost – jedna shisha.
8. Zahtijevamo kontrolu korištenja javnog prevoza, budući da se mjere ne poštuju, a da se u istim prevoze najrizičnije grupe, te su potencijalni izvor zaraze. (U jednom prevoznom sredstvu u određenom vremenskom intervalu prevozi se cca 100 ljudi!!!!).
9. Zahtijevamo da se inspekcijski nadzor unutar objekata ne vrši u prisustvu specijalnih policijskih snaga, vec da isti ostanu izvan objekta.
10. Zahtijevamo kontrolu svih tržnih centara, budući da se u istima svakodnevno nalazi ogroman broj ljudi, koji cirklulišu u zatvorenom prostoru bez ikakvih kontrola.
11. Zahtijevamo da inspekcija kontroliše sve objekte na području Kantona Sarajevo ravnomijerno i u toku cijele sedmice, a ne samo određeni broj objekata koji su na meti inspekcijskog nadzora posljednjih 6 mjeseci u danima vikenda.
12. Tražimo da se mjere odnose na sve kantone unutar Federacije BiH, a ne da Kanton Sarajevo jedini ispašta, i da se dovodimo do ruba egzistencije, dok svi drugi kantoni rade bez ikakvih problema.

Ako se naši zahtjevi ne ispoštuju, nastupit ce svakodnevni protesti, a objekte cemo privremeno zatvoriti i svi se zajedno sa radnicima prijaviti na biroe za zapošljavanje.

Nije naša krivica što se novci od zdravstvenog osiguranja koje mjesecno, godinama unazada uplačujemo i akciza ne upotrijebe da bi se nabavile vakcine, kao i nesposobnost da ih odgovorne osobe nabave.- naveli su ugostitelji za portal Crna-Hronika.

(FOTO) Ugostitelji u borbi za ljepšu Ilidžu: Dvije decenije bez rasvjete, kontejnera…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79