Protesti i u Prištini: Studenti se protive  formiranju zajednice srpskih opština

AA

Više stotina studenata izrazili su na ulicama Prištine svoje protivljenje formiranju zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

U organizaciji Studenskog parlamenta Prištinskog univerziteta “Hasan Prishtina”, u srijedu je održan protestni marš pod motom “Zajedno protiv zajednice”.

Demonstranti su naveli da je monoetnička zajednica u suprotnosti sa Ustavom Kosova, te da “ne unapređuje prava Srba nego ih instrumentalizuje, s ciljem da se unaprijedi prisustvo Srbije na Kosovu, što bi dovelo do destabilizacije kosovske države”.

Alba Lala iz Studenskog parlamenta istakla je da se danas, 24 godine od završetka rata i 15 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, ne priča o recipročnom priznavanju diploma između Kosova i Srbije, nego samo o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

– Kosovo sa 93 posto Albanaca prihvatilo je da se izjasni kao multietničko, dok se za Srbe zahtjeva da se prekrši svako izgrađeno načelo i da se formira monoetnička instanca – navela je studentkinja. Ona je dodala da je to dokaz da Srbija i dalje ima teritorijalnih pretenzija prema Kosovu.

  • Tražimo od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju i na njene pretenzije prema Kosovu – rekao je Naim Zhitija, predsjednik Udruženja porodica heroja i mučenika nacije. On je ponudio podršku premijeru Albinu Kurtiju da se čvrsto suprotstavi ovom pitanju i zaštiti suverenitet Kosova.

Demonstranti su nosili albanske zastave i transparente na kojima je pisalo “Zajednica ne prolazi”, “Ne prihvatam zajednicu koja nas bosnizuje”, “Gde je priznanje diploma?” i “Vučić=Putin”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79