Put samo na mapi, a ’digle’ se dvije države

Naše djedove s ovih ognjišta nisu otjerali Turci, Austrougari, komunisti, pa neće ni Vučić ni Dodik! Ovu oštru poruku jučer su još jedanput poslali mještani sela Garevac kod Modriče, mahom Hrvati povratnici.

Četiri dijela

Buka i prašina digla se kada je objavljena ruta trase autoputa Beograd – Banja Luka koja će, za sada, zahtijevati rasparčavanje sela Garevac na četiri dijela. Slična sudbina zadesila bi i sela Donji Kladari i Čardak.

To, međutim, neće biti moguće, kazali su jučer reporteru “Avaza” Ivan Marić i Fabijan Cvitkušić.

– Morali smo 1992. bježati glavom bez obzira, šta je sad opet? Nema smisla! Mi smo sve moguće veze povukli da se to promijeni. Ja sam u kuću uložio 40.000 eura i sad trebam preskakati nadvožnjake do grobova oca i majke – kaže Cvitkušić.

Ivan Marić, najveći autoritet u Garevcu, kaže da su ih mogli davno upozoriti da će im ispresijecati selo i da za njih nema mjesta u entitetu RS.

– Da li to nama neko nešto poručuje? Ko je bio protiv puta? Niko, samo glup čovjek. Ali se vidi da je ovo smišljeno. Moja kćerka iz Švicarske je pisala i predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović da nam pomogne. Obećala je predsjednica – priča Marić.

Dok razgovaramo s Ivanom i Fabijanom, kamion dovozi građevinski materijal za kuću njihovog komšije.

– I šta sad, ovaj čovjek ne treba praviti kuću? Ma, pravit će je, jer od autoputa kroz naše selo nema ništa – govore naši sagovornici. Na ove najave reagirao je i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, te obećao da se hrvatskim povratnicima neće rušiti kuće.

Ova tri sela na teritoriji su entiteta RS. Prije rata ovdje je živjelo oko 8.000 ljudi. Danas su kuće uglavnom prazne.

Ivu Bajića srećemo na izlazu iz sela Garevac. On ne vjeruje da njegove komšije, mještani mogu promijeniti “šta odluče oni gore”.

– Oni, ako budu htjeli praviti kroz selo, pravit će. Mi možemo pričati zidovima, nas niko ne čuje. Ja imam kod kuće pušku i četiri bombe – ničim izazvan komentira Bajić.

Na pitanje šta će mu oružje, odgovara:

– Neka ima – sjede na bicikl i ode.

U Donjim Kladarima ispred trgovine sjedi Ilija Vasić.

– Ja sam izbjeglica iz Zavidovića. Tolike godine poslije rata nisam se uspio vratiti. Znam da je put dobra stvar, ali ne treba ljude dirati – mišljenja je Vasić.

Daj Bože

Usput dodaje da od puta nema ništa jer “ovi ne umiju ni s mašinama, a Tito je s krampama i lopatama gradio pruge i puteve”. I tako od dvorišta do dvorišta, od domaćina do domaćina, u Garevcu i Donjim Kladarima ne vlada optimizam kada se spomene autoput.

Braća Ilija i Slavko Blagojević krenuli su na njivu. Voze stajsko đubrivo.

– Daj Bože da to bude. Neka samo ljudima plate ako će šta rušiti i riješen problem. Ne može nasilu, nema ovdje više sile – govore braća Blagojević.

Politička priča

Branislav Vasić u Donjim Kladarima ima nekoliko krava i od toga hrani porodicu.

– Znao sam ja da će se priča o putu svesti na političko pitanje. Kao i sve drugo – mudro zbori ovaj poljoprivrednik.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79