Reaktivirana inicijativa da Ivica Osim dobije ulicu kod stadiona Grbavica

Sportski novinar Muhamed Bikić danas je reaktivirao inicijativu od prije šest godina da se Zvornička ulica uz stadion Grbavica preimenuje u ulicu Ivana Ivice Osima, nedavno preminulog legendarnog bh. nogometaša i trenera, saznaje portal Klix.ba.

Bikić je inicijativu predao načelniku Općine Novo Sarajevo Hasanu Tanoviću, odnosno njegovo službi za komunalne i stambene poslove i saobraćaj.

“Te 2016. godine, nakon podnošenja Zahtjeva, Općina Novo Sarajevo je tražila saglasnost Ivana Ivice Osima i pet posto potpisa stanovnika mjesnih zajednica Trg Heroja i Grbavica 2, gdje se nalazi Zvornička ulica, upisanih u birački spisak. Nakon ove vaše odluke, stupio sam u kontakt s Osimom koji je kratko odgovorio da ima zaslužnijih heroja koji trebaju dobiti ulicu”, podsjetio je Bikić.

Tom Osimovom odluke je tada propala inicijativa, a Bikić navodi da nikada nije odustao od nje te se sada ponovo obratio Općini Novo Sarajevo nakon njegove smrti.

“A mnogo je simbolike u ovoj od jednih ulica djetinjstva Ivana Ivice Osima u novosarajevskom naselju Hrasno, gdje je rođen, prohodao, napravio prve nogometne korake, a upravo je tu i stadion Grbavica, koji je on proslavio i kao igrač i kao trener FK Željezničar. Legendarni Osim kao sportski ambasador BiH zaslužio je da dobije ulicu u dijelu grada, odakle je i kao čovjek i kao sportista ponikao i gdje rastu generacije i generacije kojima je ovaj čovjek bio i ostao primjer u svakom smislu”, poručio je.

Podsjetimo, Osim je preminuo 1. maja u 81. godini u Grazu, a bit će sahranjen u subotu na sarajevskom groblju Bare.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79