Reis Kavazović osudio dodjelu Nobelove nagrade Handkeu: Loša poruka i uvreda žrtava genocida

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je odluku Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu nazvavši je “lošom porukom i uvredom žrtava genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu”.

Reis Kavazović: Ako smo narod, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci

U saopćenju koje je prenijela MINA navodi se kako će se reisu-l-ulema obratiti pravdoljubivim dobitnicima Nobelove nagrade sa zahtjevom da od Komiteta traže promjenu odluke ili da u protivnom vrate svoja priznanja. Također, reisu-l-ulema očekuje od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu da dignu svoj glas protiv urušavanja vrijednosti za koje bi se ljudi od pera trebali zalagati.

Dodik uputio čestitku Handkeu: Nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije izgubljena

– Ovo je strašna poruka koja neće doprinijeti suočavanju s prošlošću, pomirenju na ovim prostorima, niti izgradnji bolje budućnosti u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločina niti zločinaca, a na čemu se godinama temelji Handkeov društveni angažman – kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Kavazovića prenosi Avaz.

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića i negirao genocid u Srebrenici

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments