Rješenje za Bliski istok: Iran da prizna Izrael, a Izrael da prizna Palestinu?

Izrael će uzvratiti na napredniji način, poginut će još više ljudi, kazao je hrvatski predsjednik Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozvao je Iran da prizna Izrael, a Izrael da prizna Palestinu. Milanović je pozvao na mir i suzdržanost nakon što je Hamas pokrenuo veliku ofenzivu na Izrael, a broj žrtava neprekidno raste.

“Mogu ponoviti ono što sam rekao iranskom predsjedniku, s kojim sam se ipak susreo u New Yorku, da bi bilo dobro, pravedno i logično da priznaju Izrael”, rekao je Milanović novinarima.

Dodao je da bi bilo dobro i da Izrael prizna palestinsku državu.

No, ne vjeruje da će zaista doći do toga.

“Ali to se neće dogoditi šta god mi govorili, kakvu god podršku pružali danas ovima ili onima, čije god zastave mi vješali. Za mene u ovoj zemlji ima mjesta samo za jednu zastavu. A, to je hrvatska zastava, a sve druge mogu biti samo pola koplja ispod, ali ne na istom nivou. Ni EU ni NATO, neka budu tu, ali to nije isti nivo, a posebno zastave trećih država”, dodao je Milanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da se nada da nema stradalih Hrvata i osudio ubijanje civila.
“Ovo što gledamo je stravično”

“Pozivam na mir i suzdržanost jer ovo što gledamo je stravično. To ne gledamo u Ukrajini, ni jedne minute to nismo gledali. Izrael će uzvratiti na napredniji način, poginut će još više ljudi”, kazao je hrvatski predsjednik, prenosi Index.

Iran, saveznik Hamasa i neprijatelj Izraela i Saudijske Arabije, čestitao je Hamasu na “herojskoj ofenzivi”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je “Izrael u ratu” i da će to “biti dug i težak rat” protiv Hamasa.

Kabinet za sigurnost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može obavljati “značajne vojne aktivnosti”, saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja Times of Israel.

Ubijeno blizu 1.000 ljudi na obje strane

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi ažuriralo je broj ubijenih na 370.

Ministarstvo je također priopćilo da je oko 2.200 drugih ranjeno kao posljedica izraelskog napada na opkoljenu enklavu, koji je u toku.

Posljednji izvještaji izraelskih medija govore da je u Izraelu ubijeno najmanje 600 ljudi.

Među poginulima su i deseci vojnika i policajaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79