Rudari u radničkom neposluhu: Direktor Elektroprivrede BiH tvrdi da je iza protesta “nešto sasvim drugo”

Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Kako je potvrđeno za Klix.ba, rješenje za BiH je u kupovini električne energije na tržištu po znatno višoj cijeni.

Rudari sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH već dva dana se nalaze u radničkom neposluhu, obustavivši proizvodnju u svim proizvodnim pogonima.

Trenutno stanje najproblematičnije je za Termoelektranu u Tuzli, koja od jučer ne dobija nove količine uglja iz Rudnika Kreka, zbog čega je ugrožena proizvodnja električne energije, potvrđeno je za Klix.ba.

“U Termoelektrani Tuzla trenutno imamo u pogonu blokove šest i četiri. Najvjerovatnije tokom sutrašnjeg dana blok šest će izaći iz proizvodnje, jer su potrošene zalihe mrkog uglja, a blok četiri ćemo zamijeniti manjim blokom tri, samo da bismo osigurali kontinuitet grijanja Tuzle i Lukavca”, kazao je za Klix.ba direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

(VIDEO) Novalić čestitao direktoru Elektroprivrede BiH: Pozvao rudara da tuže odgovorne

Prema njegovim riječima, Termoelektrana u Tuzli nalazi se u teškoj situaciji duži period, a do 19. novembra ove godine iz Krekinih rudnika isporučeno joj je pola miliona tona uglja manje. Neproizvodnja od aktuelna dva dana, istaknuo je on, dodatno je otežala situaciju.

“Električne energije još uvijek ima na tržištu, ali je žalosno što je moramo plaćati po izuzetno visokoj cijeni. Cijela situacije će se odraziti na teret Elektroprivrede BiH, ali i rudnika jer oni već dva dana nemaju proizvodnju i samim time neće imati prihoda. Generalno, novembar će biti težak u svim rudnicima”, dodao je Andelija.

Inače, od jučer ujutro u Sarajevu traju protesti rudara sedam rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH. Sindikalne organizacije ne pristaju na bilo kakve pregovore s nadležnima, uz poruku da će se razići u trenutku kada budu ispunjeni svi zahtjevi koje su nametnuli Vladi Federacije BiH, resornom ministarstvu i Državnoj elektroprivredi.

“Poziv za sjedanje za zajednički sto je od premijera (Fadila Novalića, op.a.) i resornog ministra (Nermina Džindića, op.a.) kontinuirano otvoren. Član pregovaračkog tima uime Elektroprivrede BiH je spreman, čekamo svakog trenutka da nas neko pozove i da započnemo te razgovore kada je riječ o zahtjevima sindikata”, naglasio je Andelija.

Andelija je stvorio osjećaj da sa druge strane ne postoji volja za razgovor, naglasivši da je nadležnima postavljen ultimatum.

“Nisam baš siguran da bi protest bio završen i kada bi se ispunile sve tačke. Iza ovoga je nešto sasvim drugo”, zaključio je Andelija.

Podsjetimo, rudari iz sedam rudnika već drugi dan protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i traže ispunjavanje njihovih osam zahtjeva. Pozive da pregovaraju su odbili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79