Saša Magazinović odlučno: Glasam za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Saša Magazinović, predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), iznio je svoju odluku da će podržati članstvo Kosova u ovoj prestižnoj organizaciji.

“Danas u Strasbourgu raspravljamo o prijemu Kosova u Vijeće Evrope. Ukoliko usvojimo ovo mišljenje, stvaraju se osnove za donošenje konačne odluke sredinom maja, koja je u nadležnosti Komiteta ministara, gdje države članice zastupaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu”, pojasnio je Magazinović.

Istakao je svoju podršku članstvu Kosova u Vijeću Evrope, naglašavajući svoje uvjerenje da svi građani Kosova zaslužuju iste mogućnosti koje ova organizacija pruža.

“Glasat ću na osnovu uvjerenja da svi građani Kosova, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost, zaslužuju pristup Evropskom sudu za ljudska prava i da žive u društvu koje se demokratski razvija, te da osjete napredak u vladavini prava”, poručio je Magazinović.

Osvrćući se na glasanje o članstvu, istakao je da to ne znači unaprijed utvrđene stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

“U samom mišljenju istaknuto je da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Evrope ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova. Nadam se da će Bosna i Hercegovina uskoro potvrditi sporazum iz Berlinskog procesa koji omogućava slobodno kretanje samo s ličnim kartama u našoj regiji, što će dodatno približiti građane Kosova i naše države, kao što su to već učinile druge zemlje, uključujući i Srbiju”, naveo je Magazinović.

Podsjećamo, danas će zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope raspravljati o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Ukoliko dvije trećine parlamentaraca, predstavnika 46 država članica, glasaju “za”, pitanje članstva i konačna odluka bi mogla biti stavljena na dnevni red ministara vanjskih poslova zemalja članica Vijeća Evrope 16. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79