Sattler posjetio Viškovića nakon izjava Dodika da ne žele u EU: Sada su ipak opredijeljeni za proces EU integracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjoj Luci sa šefom delegacije Evropske komisije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.

Sastanak je uslijedio dva dana nakon što je Milorad Dodik izjavio kako će odustati od evropskog puta ukoliko mu ne daju sredstva iz EU.

Dodik: Ako nam ne daju sredstva iz EU, odustajemo od evropskog puta

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru Viškovića i Sattlera, razmotreni su predstojeći koraci u procesu evropskih integracija, nakon što je BiH u decembru prošle godine stekla status kandidata za članstvo u EU.

“Predsjednik Vlade Radovan Višković upoznao je šefa delegacije EU da Vlada Republike Srpske intenzivno radi na dva strateški važna projekta – izradi „socijalne karte“ i Strategije održivog razvoja, ističući da bi bila poželjna podrška EU ovom procesu, s obzirom na to da se će ovi dokumenti služiti svim nivoima vlasti, od lokalnih do entitetskih, kao i institucijama i ustanovama”, saopšteno je.

Govoreći o procesu evropskih integracija, predsjednik Vlade RS naglasio je da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena za proces evropskih integracija, uz striktno poštovanje mehanizma koordinacije i ustavnih nadležnosti.

Predsjednik Vlade RS prenio je ambasadoru Sattleru da očekuje formiranje nove vlade Federacije BiH, te najavio da će, po uspostavi nove izvršne vlasti u drugom entitetu, inicirati zajedničku sjednicu dvije vlade kako bi se pokrenuli razgovori o strateškim projektima od obostranog interesa.

Takođe, na sastanku je bilo je riječi o ispunjavanju preuzete obaveze BiH u vezi ispunjavanja 14 prioriteta iz različitih oblasti, koje je Evropska komisija identifikovala 2019. godine, a čije je ispunjavanje uskoro vezano sa procesom otvaranja pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79