Savjet Elmedina Konakovića Schmidtu: Sačekati još sedam dana

Lider Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković iznio je svoj stav i savjet visokom predstavniku Christianu Schmidtu u vezi s odlukom o nametanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH). U intervjuu za emisiju Pressing, Konaković je istaknuo da bi sačekao još sedam dana prije nego što bi se donijela konačna odluka.

Konaković je naglasio da dodatno vrijeme omogućava dodatne konzultacije i raspravu unutar koalicije te da bi to osvijetlilo situaciju.

“I to možemo, ponovo sjesti i riješiti Centralnu izbornu komisiju (CIK) koja se Schmidtu ne rješava, a meni se rješava”, izjavio je Konaković, dodajući da ne vjeruje u CIK i smatra ga odgovornim za niz nepravilnosti tijekom izbora.

Osvrćući se na “ponudu” koju je poslao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović, Konaković je izrazio spremnost na prihvatanje tehničkih izmjena izbornog zakona, uz naglasak na uključivanje CIK-a u taj proces. Istaknuo je važnost daljnjih razgovora i saradnje kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve strane.

Govoreći o nedavnom izvještaju sigurnosnih službi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o potencijalnim prijetnjama za mir na zapadnom Balkanu, Konaković je istaknuo da nema slučajnosti u takvim dokumentima. Izrazio je uvjerenje da su interesi SAD-a i BiH usklađeni u smislu razvoja i integracije BiH u Europsku uniju (EU) i NATO savez.

Na pitanje o percepciji EU i njezinim namjerama, posebno u kontekstu Orbanove Mađarske i muslimanske populacije u BiH, Konaković je istaknuo da nije primijetio neprijateljski stav prema muslimanima. Naglasio je važnost odnosa s EU, ali i potrebu za očuvanjem identiteta BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79