Schmidt: Mir u BiH nije ugrožen, ali politička situacija je upitna

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, u intervjuu za Preporod.info govorio je o aktuelnim dešavanjima u zemlji i prijetnjama po suverenitet i teritorijalni integritet države.

Schmidt je istakao da mir u BiH nije ugrožen, ali je politička situacija dovedena u pitanje.

Političke tenzije i retorika

Schmidt je reagirao na retoriku koja dolazi iz manjeg entiteta RS i njegovog predsjednika Milorada Dodika, koji zagovara odcjepljenje ovog entiteta od BiH. Jasno je poručio da Bosna i Hercegovina kao država ima višestoljetnu historiju i nije osnovana od strane entiteta.

Diskriminacija i obrazovanje

Visoki predstavnik se osvrnuo i na praksu diskriminacije u školama u BiH, poznatu kao “dvije škole pod jednim krovom”, te pozvao na prilagođavanje obrazovnog sistema evropskim standardima. Također je istakao važnost ukidanja ove prakse, koja je prisutna u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Izgradnja interkulturnog centra Mevlana

Schmidt je govorio i o dugogodišnjem čekanju na ugovor Islamske zajednice sa državom, te o sporu oko izgradnje interkulturnog centra Mevlana u Mostaru. Pozvao je državne institucije da riješe ova pitanja u duhu zajedničkog života i poštovanja prava svih zajednica.

Prijetnje i pravna država

Schmidt je naglasio da međunarodna zajednica ima na raspolaganju alate za rješavanje protivdejtonskih ponašanja i pozvao na poštovanje odluka institucija BiH. Također je istakao da su prava svih građana u BiH ravnopravna i da nema mjesta za demarkaciju na osnovu etničke pripadnosti.

Evropski put i budućnost BiH

Visoki predstavnik je izrazio optimizam u vezi s evropskim putem BiH, naglašavajući važnost pravne države i poštovanja ljudskih prava. Pozvao je sve političke aktere da se fokusiraju na poboljšanje uslova života građana i zajednički rad na integraciji u Evropsku uniju.

Schmidt je zaključio da mir u BiH nije ugrožen u smislu nasilja ili vojne opasnosti, ali je politička situacija dovedena u pitanje zbog retorike i djelovanja nekih političkih lidera. Pozvao je na zajednički rad svih građana i međunarodne zajednice na očuvanju jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79