SDA: Umjesto što hapsi državljane BiH, Srbija treba isporučiti Novaka Đukića

Presuda suda u Beogradu protiv pripadnika Armije RBiH Huseina Mujanovića predstavlja brutalnu političku zloupotrebu pravosudnih organa, te vodi daljem narušavanju odnosa između dvije države, poručeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

– Pravno je potpuno neodrživo da Srbija uopće procesuira zločine koji su navodno počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine. Takve navodne inkriminacije mogu procesuirati samo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine, ili međunarodne pravosudne institucije poput Haškog tribunala. Srbijanski zakon na osnovu kojeg beogradski sud progoni Huseina Mujanovića, jednako kao i Osmana Osmanovića i ranije Iliju Jurišića, predstavlja pokušaj grubog preuzimanja pravosudnog suvereniteta države Bosne i Hercegovine i napad na njenu samostalnost – navodi se u saopćenju SDA.

Sud u Beogradu osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora

Iz ove stranke ističu da “ne može Beograd, gdje je isplanirana agresija koja je rezultirala genocidom nad Bošnjacima, preuzimati ulogu djelitelja pravde na Balkanu i ne može sijati strah kod građana naše zemlje da će biti uhapšeni ako pređu granicu samo zato što su bili pripadnici Armije RBiH”.

– Umjesto što hapsi državljane BiH Srbija treba isporučiti Novaka Đukića i ostale osuđenike za ratne zločine kojima godinama pruža utočište. Neće biti stabilnih odnosa između dvije zemlje, ukoliko Beograd nastavi provoditi pravosudni teror nad građanima Bosne i Hercegovine. Ovakvi postupci će imati duboke reperkusije po odnose između dviju zemalja – navodi se u saopćenju SDA.

Džaferović: Skandalozna presuda suda u Beogradu Huseinu Mujanoviću, to nema nigdje na svijetu

Supruga osuđenog Mujanovića: Presuda unaprijed napisana

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79