Skupština KS odobrila dodatna sredstva mladima koji su dobili 4800 KM subvencije: Dobit će obećanu razliku novca

Foto: Vlada KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su podržali inicijativu koja nalaže Vladi Kantona Sarajevo da izdvoji blizu 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih.

Ova odluka dolazi nakon što su mladi, koji su se prijavili na konkurs 2023. godine, umjesto obećanih 10.000 KM dobili samo 4.800 KM.

Mladi iz Kantona Sarajevo su izrazili svoje nezadovoljstvo i razočaranje, organizirajući proteste kako bi skrenuli pažnju na nepravdu. Delila Herac, jedna od korisnica subvencije, istakla je na protestima da je konačna lista objavljena 27. decembra 2023. godine, a da su mladi bili obaviješteni o smanjenom iznosu tek nakon objave.

“Objavili ste konačnu listu 27.12.2023. i znali ste da će biti ovaj iznos od 4.800 i niste rekli ni dali poruku ‘borit ćemo se vidjet ćemo rebalans’. Zato smo ljuti, jer nismo imali priliku da se borimo za svoja prava, a imamo ih,” kazala je Herac.

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Almir Bečarević izjavio je da je novac za puni iznos subvencija postojao, te da je problem nastao zbog loše volje i raspodjele sredstava. “Vlada KS je detaljno bila upoznata da će nedostajati novca i sada sve bacati na politički teren pokazuje svo neiskustvo resornog ministra,” rekao je Bečarević.

Ova inicijativa, koja nalaže izdvajanje dodatnih sredstava, predstavlja važan korak ka ispravljanju nepravde prema mladima i pokazuje da se njihove potrebe i zahtjevi ne mogu zanemariti.

Ostale Odluke Skupštine KS

Na istoj sjednici, Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra “Evropski medicinski koledž” u Sarajevu, na zahtjev Visokoškolske ustanove nauke i tehnologije Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Također, Ministarstvo zdravstva KS dobilo je saglasnost da donira sanitetsko vozilo sa pratećom opremom Zdravstvenoj ustanovi Ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju „EMMAUS” Srebrenica u vrijednosti od 137.000 KM.

Osim toga, donesena je Odluka o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide sa područja KS, čime im se omogućuje lakši pristup potrebnim medicinskim uslugama i opremi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79