Softić: Poslije kongresa me zvao Izetbegović. Neću napustiti SDA

 

Predsjednik Glavnog odbora SDA Safet Softić govorio je o Kongresu koji je iza ove stranke, nesuglasicama unutar SDA te problemima na političkoj sceni u državi.

Na samom početku razgovora u jutarnjem programu BHT1 objasnio je zašto je odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH na Kongresu kazavši da nije riječ o ishitrenoj ili iznuđenoj odluci nego da je prepustio kandidaturu Fahrudinu Skopljaku zbog boljeg izbornog rezultata.

“Ja sam rekao da nisam ljut nego da je to racionalna odluka. Glavni razlog je bila pomalo i geografija, ja sam predstavnik TK i s obzirom na to da je i gospodin Skopljak bio kandidat, otvorio sam prostor kako bi on mogao dobiti podršku na konkursu. Nije ništa traženo od mene, to je dogovor mene i Skopljaka”, kazao je Softić.

Međutim, kasnije je po prijedlogu Bakira Izetbegovića, Softić izabran za predsjednika Glavnog odbora SDA.

“Nisam obavio nikakav razgovor sa Izetbegovićem prije Kongresa, on me je pozvao nakon Kongresa dva dana da razgovaramo o mom angažmanu u stranci. Ja sam rekao da nema nikakav bojazan u SDA da ću ja praviti probleme, napustiti SDA niti da sam ljut na ikoga. Nakon nekih 10-ak dana, on me nazvao i rekao planirao sam da te predložim na poziciju predsjednika GO SDA”, rekao je.

Komentarišući teze Adila Osmanovića da je bilo neslaganja na Kolegiju SDA, kazao je kako je to preuveličano.

“Bilo je određenih neslaganja, ali nije bilo nikakve drame”, kazao je.

Razgovarano je i o drugim važnim političkim pitanjima u državi kazavši da Klub Srba u državnom parlamentu zajedno sa strankom Dragana Čovića ima kontrolni paket.

“Simbioza SNSD-a i HDZ-a čini većinski paket na nivou države. Klub Srba zaustavlja procese EU, to je vezano za pregovore lidera političkih stranaka izvan institucija i koje uglavnom završavaju fijaskom, jer teško je izaći i reći ‘nismo ništa dogovorili, dogovorili smo da se dogovaramo””, rekao je.

Kako bi se razriješio politički čvor kod važnih pitanja, Softić predlaže pravljene šire koalicije.

“Napravljeni su određeni mali pomaci, ali se došlo do teških pitanja. Da bi se došlo do rješenja mora se uključiti više političkih stranaka koje su parlamentarne”, kazao je.

Na pitanje o pravljenju koalicije “Četvorke” koju bi činili SDA, DF, NES i SBiH, Softić je nešto drugačije odgovorio:

“BiH treba značajniju, jaču i odgovorniju vlast u ovom trenutku, Trojka je mogla birati između opozicije u RS-u i Dodika, izabrali su Dodika, imali smo situaciju s paketom Doma naroda Dodiku. Vidimo kako to ide, samo se podigne ručna i stanu zakoni”.

Softić nije optimističan po pitanju novog koraka EU prema BiH, odnosno ne vjeruje, za razliku od političkih lidera na vlasti, da ćemo otvoriti pregovore s EU.

“Mislim da ćemo sutra iz Brisela dobiti ručnu, kao što je to manje više i razvidno, mislim da smo mi tu još na lijepim riječima”, rekao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79