Šta građani BiH najčešće pokušavaju neovlašteno uvesti u BiH

Građani Bosne i Hercegovine često pokušavaju neovlašteno uvesti različite vrste robe, uključujući rezervne dijelove za informatičku opremu, automobile i bicikle, te materijale za izradu nakita i kozmetiku za kozmetičke salone, potvrdili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za “Nezavisne novine”.

Iako nije dozvoljeno fizičkim licima, mnogi pokušavaju uvesti lijekove, medicinsku i stomatološku opremu putem poštanskog prometa.

Iz UIO pojašnjavaju da je za takve pošiljke potrebna dozvola koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. U nedostatku te dozvole, pošiljke se vraćaju pošiljaocu.

“Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima nije predviđen uvoz lijekova i medicinske opreme putem poštanskih pošiljki, stoga se takve pošiljke tretiraju kao zabranjene za uvoz,” pojasnili su iz UIO.

Građani mogu uvoziti nekomercijalnu robu do 300 KM bez plaćanja carina i PDV-a, ako roba dolazi od pravnog lica. Ako robu šalje fizičko lice drugom fizičkom licu, oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina za robu vrijednosti do 90 KM.

UIO ističe da često inspekcijski pregledi naručene robe mogu dovesti do nemogućnosti njenog uvoza. Za više informacija o pravilima uvoza, građani se mogu obratiti putem portala UIO ili putem e-maila info@uino.gov.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79