Stanivuković se ne stidi spomen ploče u Banjaluci: Tepić je svijetli primjer Srbina

Nakon što je jučer Hrvatska uputila protestnu notu Bosni i Hercegovini zbog otkrivanja spomen-ploče u Banjaluci majoru Milanu Tepiću, oglasili su se iz ureda gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao da postavljanje ploče Milanu Tepiću u ulici koja nosi njegovo ime godinama, nije akt koji je usmjeren protiv bilo koga, pa ni protiv hrvatskog naroda.

“Banjaluka je fokusirana na život, suživot, razumijevanje i toleranciju, a to govore i mnoga djela usmjerena prema svim narodima koji žive u našem gradu. Grad Banjaluka radi na legalizaciji svih vjerskih objekata, dali smo do sada najveću podršku Caritasu, kao i Katoličkoj gimnaziji. Zašto iz Hrvatske tada nije stigla pohvala? Zašto reakcije dolaze samo u slučaju kada se nekom nešto ne dopada? Zašto svi zajedno naglasak ne stavimo na ono što nas povezuje?”, upitao je Stanivuković.

Ističe da je poznato da svi na historijske događaje gledaju drugačije.

“I vjerovatno ima ulica u Zagrebu ili Hrvatskoj čiji se naziv narodu u Republici Srpskoj ne dopada, ali kao Grad nemamo ambiciju da našim komšijama određujemo kako će obilježavati spomen na svoje ljude iz prošlosti. Major Milan Tepić je svijetli primjer Srbina, koji se zakleo na odbranu zemlje koju je branio do kraja života, svjestan da bi oružje iz kasarne bilo upotrijebljeno protiv srpskog naroda. Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost sopstvenoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika. Banjaluka je grad koji odaje počast junacima, ali i grad koji je zagledan u budućnost, poštujući sve narode koji žive u njemu, a to smo pokazali mnogobrojnim dosadašnjim odlukama. O tome kakvoj politici stremimo u Banaluci, najbolje govore činjenice da smo nakon toliko godina ugostili gradonačelnicu Sarajeva, te pozvali u posjetu gradonačelnika Zagreba”, poručio je Stanivuković.

Podsjetimo, jučer je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske saopćilo da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci prije dva dana.

Stanivuković postavio spomen ploču majoru JNA koji je 1991. u Bjelovaru raznio sebe i skladište eksploziva

Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću “veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i raznio skladište oružja u Bjelovaru kako bi spriječio da ono pripadne hrvatskim snagama.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je jučer da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79