Stigao odgovor ministru koji je “objasnio” zašto nas Vlada neće častiti ručkom

Fondacija Sarajevo Navigator zagovara inicijativu za podršku ugostiteljsko-turističkom sektoru Kantona Sarajevo, a prema kojoj bi svaki građanin Katnona dobio vaučer za potrošnju u ugostiteljstvu od 20 KM.

Pokrenuta inicijativa da Vlada KS časti građane ručkom

Kako objašnjavaju, inicijativa #rucakzasve, kojom od Vlade Ks traže da svoje građane časti ručkom, ne odnosi se isključivo na konzumaciju ručka u restoranima, nego za bilo koju konzumaciju u ugostiteljstvu na prostoru Kantona Sarajevo. Dakle, 20 KM za sve građane KS, koje oni mogu trošiti na ručak, doručak, večeru, kolače, sok, kafu…

Svoje mišljenje o inicijativi dao je Jasmin Halebić, ministar finansija u Kantonu Sarajevo prije nekoliko dana na sjednici Skupštine KS. Rekao da je ideja zanimljiva, da je ne treba odbaciti, ali da je potrebna dublja analiza.

Kako je rekao, Kanton Sarajevo ima oko 410.000 stanovnika te je za provedbu ove inicijative potrebno oko 8,2 miliona KM. Tih sredstava, kako je rekao, nema, niti su planirana u budžetu.

Iz Fondacije Sarajevo Navigator ministru Halebiću odgovorili su na to putem Facebooka.

“Iznimno nas je obradovalo to što našu Inicijativu #rucakzasve smatrate zanimljivom. Međutim, tu radost muti Vaš zaključak kako Kanton Sarajevo nema sredstava za realizaciju Inicijative! U pravu ste kada kažete da ta sredstva nisu planirana u budžetu. I sasvim sigurno je da je budžet Kantona Sarajevo prenapregnut ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19. Ipak, Vi kao ekonomista biste morali znati kako će budžet još više biti opterećen ukoliko pod hitno ne stimulišemo potrošnju u Kantonu Sarajevo. Dajte da to i uradimo! Čim prije! Inače nas očekuje slabašno ljeto, tanka jesen i duga, hladna i gladna zima”, navela je Nataša Musa, predsjednica Fondacije Sarajevo Navigator.

Kako je dodala, bez potrošnje na adekvatnom nivou doći će u pitanje čitav budžet, pa čak i one kategorije koje se smatraju “sigurnim”. Prevashodno plate u javnom sektoru. Jer, javni sektor nije izdvojen od realnog. On se finansira upravo iz prihoda koji nastaju kao aktivnost realnog sektora.

“Ili ćemo možda kao “model finansiranja” uzeti zalaganje ono malo preostalog “porodičnog srebra” kod međunarodnih finansijskih institucija!? I sami znate kako to ne može biti održiv model na duge staze”, doala je.

Kako kaže, svjesni su da se kroz realizaciju Inicijative #rucakzasve ne mogu riješiti svi problemi. Da je to samo kap u moru potreba. Kako se time ne ostvaruju ni minimalna htijenja građana, koji su frustrirani nesposobnošću, aljkavašću, korumpiranošću, zapuštenosti državnog sistema i društva u cjelini!

“Ali, i najduže putovanje počinje malim korakom. Nek ovo bude taj mali korak, kojeg će Vlada Kantona Sarajevo napraviti prema svim svojim građanima, dobrim građanima, koji su mnogo bolji od sistema u kojem trenutno žive. Dajte da počnemo mijenjati paradigmu! Dajte da se u ovom teškom vremenu nađemo jedni drugima pri ruci! I nemojte da budemo formalisti! Da nalazimo hiljadu i jedan način zašto nešto ne može! Gdje postoji dobra volja, sigurno postoji i rješenje”, zaključila je Musa, u nadi kako će ministar pronaći volje da im ponudi rješenje prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79