Sud vratio Anera Marića na posao, danas ga napao predsjednik sindikata vatrogasaca

Foto: Crna-Hronika

Aner Marić koji je, nakon duge pravne borbe, uspio poništititi nezakonite rezultate konkursa za prijem na posao osam vatrogasaca u PVJ Mostar, danas je napadnut u prostorijama ove jedinice.

Naime, Aner Marić je pozvan u PVJ Mostar kako bi preuzeo dokumente u svrhu izlaska na pismeni ispit na ponovljenom konkursu za prijem vatrogasaca.

Nakon što je dokumente i preuzeo na izlasku ga je sačekao Marko Marić, jedan od osmorice čiji je prijem na posao osporen sudskom presudom a koji je u međuvremenu postao i predsjednik sindikata PVJ Mostar, te ga verbalno i fizički maltretirao.

“Marić me je verbalno napao psujući mi balijsku majku, te pokušao da me fizički zadrži uz istovremeno tipkanje poruka na mobitel. Pretpostavljam da je nekoga zvao da mu se pridruži u napadima na mene” – kaže Aner Marić za mostar.live te dodaje da je nakon toga sjeo u vozilo i pokušao da se što prije udalji ali ga je pomenuta osoba pokušavala u tome spriječiti držeći otvorenim vrata vozila, te mu uputila otvorene prijetnje.

Aner Marić je odmah po udaljenju iz kruga PVJ Mostar otišao u prostorije Policijske uprave Mostar i prijavio ovaj napad.

Da podsjetimo, Aner Marić je tužbu podnio prije četiri godine zbog nepoštivanja pravilnika. Na Ugovor o dijelu kao vatrogasac sezonac Marić je radio šest godina, svake godine po sedam mjeseci. Iako se dva puta prijavljivao na raspisani konkurs 2017. i 2020. godine, niti jednom nije prošao.

”Na konkursu nisam bio primljen samo ja, iako su mi obećavali. Prvi put kada je bio raspisan konkurs 2017. nisam bio primljen rekli su mi da ne tužim da ću biti primljen na idućem konkursu. Idući je bio 2020., i opet nisam bio primljen. Tada smo se moja porodica i ja odlučili na tužbu”, kazao je za Bljesak.info Marić.

Iako je sve potrajalo četiri godine, objašnjava, uspjeli su dokazati da je konkurs proveden nezakonito.

U presudi Opštinskog suda u Mostaru stoji kako je Grad Mostar prilikom primanja kandidata prekršio izborni proces.

“Poništava se Javni oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta namještenika u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara broj: 02-30-6231/20 od 27.05.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac; Poništava se Odluka o izboru kandidata po provedenom Javnom oglasu broj: 02-30-6231/20 od 27.05.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac; Poništava se Obavještenje Grada Mostara :02-36-6231/20-7 od 06.07.2020.godine u dijelu koji se odnosi na poziciju 1. Vatrogasac” – stoji između ostlog u ovoj presudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79