Treba provjeriti sve diplome!

Državni parlamentarci oštro su reagirali na stav Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH koja je ocijenila neprihvatljivim da se provjeravaju sve diplome uposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine (PS) BiH, a što je inicirao Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe PSBiH. Mahom svi podržavaju provjeru svih diploma, uključujući i njihove.

Interni proces

Tako Zukan Helez, poslanik SDP-a, kaže da Parlament BiH mora otvoriti raspravu o ovoj temi i pokrenuti provjeru diploma, a da se pri tome ne prekrši Zakon o zaštiti ličnih podataka.

– Ne može se Agencija za zaštitu ličnih podatka staviti iznad države i Parlamenta i jedne takve odluke ukoliko je donesemo. Može se izvršiti interna provjera, a da se ne izlazi u javnost s ličnim podacima – smatra Helez

Helez: Ne mogu se staviti iznad države

Helez: Ne mogu se staviti iznad države

Edita Đapo, predsjedavajuća Mještovitog kluba SBB-PDA u Predstavničkom domu, kaže da za SBB nema dileme treba li se ići u provjeru svih diploma. Ona je podsjetila i da je kao ministrica u Vladi FBiH dala podršku toj aktivnosti.

– Očekujemo da se proces provjere diploma provede na svim nivoima i da se okonča u skladu sa svim zakonima i propisima. Nadležne institucije bi morale i trebale naći model kojim će sve diplome biti provjerene, a da se izbjegnu zloupotrebe – kaže Đapo.

Đapo: Pronaći prihvatljiv model

Nermin Mandra, poslanik SDA, ističe da je još prije petnaestak godina u „Elektroprivredi“, čiji je uposlenik, otkriveno desetine falsificiranih diploma.

Naći i prodavce

– Diploma treba izvršiti na svim nivoima i za sve zvaničnike. To nema veze s privatnošću i sigurnošću, kako tvrdi Agencija. Svi koji rade javni posao moraju biti podložni tim provjerama i podržati ih. Važno je naći i one koji su kupovali i one koji su prodavali lažne diplome – ističe Mandra.

Borislav Borenović, poslanik i predsjednik PDP-a, također je mišljena da narod mora znati jesu li ljudi koji rade u institucijama stekli diplomu na validan i legitiman način.

Mandra: Iskustvo iz „Elektroprivrede“

– Mislim da je stav Agencije za zaštitu ličnih podataka pogrešan i da je to loša poruka. Ako išta treba provjeriti u ovoj zemlji, to su diplome i to nikako ne može biti zloupotreba ličnih podataka, to je javni dokument kojim je neko dobio javni posao – kategoričan je Borenović.

Čistiti sve redom

I Jasmin Emrić, državni poslanik A-SDA, podržava provjeru diploma na svim nivoima.

– Treba čistiti sve redom. Državna služba mora biti čista od svake sumnje u diplome i suvišno je i razgovarati o tome treba li takve stvari provjeravati – kaže Emrić.

Neko „diplomira“ preko noći

Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, apsolutno je za provjeru diploma te joj je nejasno zašto bi to bilo nemoguće.

– Postoje upravnici, direktori, možda i poslanici koji su kupili diplomu. Nemoguće je da je neko kroz godinu dobije. Ja sam toliko truda uložila da je dobijem, a neko „diplomira“ preko noći – stava je Hadžić-Bećirspahić.

Podršku provjeri diploma daje i Mira Grgić, zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH.

– Izabrani zvaničnici mogu imati i četiri razreda srednje škole, kao što vidimo. U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH kažu da ne može ovako. Neka kažu kako može, neka naprave procedure, pravila igre – rekla je Grgić.

Srbija optužila Mujanovića za ratni zločin, država BiH ga zaboravila!

Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79