Tri sedmice prije smrti: Princeza Diana prije 26 godina posjetila BiH

Tri sedmice prije smrti: Princeza Diana prije 26 godina posjetila BiH


Uoči svoje tragične smrti, princeza Diana je posjetila Sarajevo 9. augusta 1997. godine, kao dio svoje misije usmjerene na podizanje svijesti o humanitarnim krizama i pružanju podrške onima koji su pogođeni ratom i konfliktima. Ovaj trodnevni posjet nije samo bio njen posljednji humanitarni napor, već je i označio značajan trenutak solidarnosti i suosjećanja.

Dolazak princeze Diane je izazvao talas nade u BiH, koja se još uvijek oporavljala od posljedica ratnih sukoba. Na njenom putu dočekali su je Ken Rutherford, britanski profesor i suosnivač organizacije Landmine Survivors Network (LSN), i aktivist Jerry White.

Princeza Diana se svojom posjetom fokusirala na direktan kontakt s žrtvama mina i invalidima. Njena posjeta domovima žrtava mina, sastanci s lokalnim udruženjima invalida i stručnjacima za rehabilitaciju, imala je dubok utjecaj na sve one koji su imali privilegiju da je upoznaju. Ona je odlučila izbjegavati susrete s političarima kako bi naglasila svoj čisti humanitarni cilj i izbjegla političke kontroverze.

Jedan od najznačajnijih trenutaka tokom njene posjete bio je gest rođendanskog poklona za Muhameda Šoljankića, čovjeka koji je izgubio stopalo od mine 1994. godine. Darivanjem protetičkog stopala, princeza Diana je iskazala svoju suosjećajnost i pomoć prema žrtvama mina, te dodatno osvijetlila ozbiljan problem koji je zadesio zemlju.

Posljednjeg dana posjete, princeza Diana je obišla mezarje u Sarajevu, gdje se dogodio jedan od najemotivnijih trenutaka. Jerry White je dijelio svoje sjećanje za Entertainment Weekly, opisujući kako je princeza polako hodala dok nije naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj mezarja svog sina. Iako nisu mogli komunicirati istim jezikom, njihov spontani zagrljaj je prenio duboku emotivnu vezu i suosjećanje.

Tokom svog boravka, princeza Diana je također posjetila Tuzlu, Zenicu, Gračanicu i razgovarala s žrtvama nagaznih mina. Njen angažman je ponovno stavio naglasak na opasnost od mina koje su ostale kao zaostatak iz rata, pružajući dodatni podsticaj svjetskoj zajednici da se bori protiv ovog problema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija