Sjećanje na Mahira Rakovca

Mahir je satima sjedio na vrhu solitera, a nakon što je skočio otkrivena je JEZIVA TAJNA.

Sve srećne porodice liče jedna na drugu, ali nijedna nesrećna porodica ne liči na porodicu Mahira Rakovca, 14-godišnjeg dječaka koji je prije tačno tri godine izvršio samoubistvo skočivši sa solitera u kom je živio sa majkom Alisom Mahmutović i očuhom Dubravkom Lovrenovićem. U roku od godinu dana, preminuli su i njegovi roditelji.

Ali, tragična sudbina ove porodice počela je mnogo prije Mahirovog skoka sa zgrade, još kada je 2014. počeo čudno da se ponaša, ispostaviće se kasnije zbog, kako je tvrdila njegova majka, brutalnog iživljavanja školskih drugara.

Vezivali ga za radijator, silovali, mučili…

Tog kobnog 14. decembra, mali Mahir je zapalio školsku torbu u kojoj su bile knjige, obuo se, popeo na najviši sprat solitera i skočio. Kada je vijest o samoubistvu 14-godišnjaka odjeknula u medijima, niko nije mogao ni da zamisli šta se iza nje krije. Komšije su kasnije ispričale da su vidjele dječaka koji je sat vremena sjedio na prozoru požarnih stepenica.

Šta je bilo u Mahirovoj glavi tih sat vremena, nikada nećemo saznati, ali klupko jezivih okolnosti koje su prethodile samoubistvu počelo da se odmotava dan nakon njegove sahrane, kada je Mahirov drugar pozvao njegovog očuha i rekao da mora da mu otkrije tajnu.

– Otišao sam u stan kod tog dječaka i njegove majke. On je prvo natjerao majku da obuče kaput i rekao joj da izađe iz stana. Dva puta je zaključao vrata, uzeo daljinski i pojačao TV na maksimalno. Rekao sam mu da smanji TV, jer možemo tiho pričati toliko da čak kad bi njegova majka i bila tu, ne bi čula razgovor – ispričao je tada očuh malog Mahira, dodajući da se sve saznalo dan nakon sahrane, piše Blic.

– Taj dječak i moj Mahir su prošli isti tretman zlostavljanja. Bili su silovani i to oklagijom iz kuhinje. Vezivali su ih za radijator i tejrali da govore: “Ja sam gej”, Mahirovu majku su nazivali ku****, govorili su mu ‘dubi’, ‘dubson’ i slično – ispričao je Dubravko Lovrenović, inače nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta.

Pokrenuta istraga

Čim su informacije o brutalnom tretmanu kom je Mahir bio podvrgnut objelodanjene, pokrenuta je istraga koja je trebalo da rasvijetli ovaj slučaj i utvrdi eventualne propuste u radu škole. Međutim, niko nije očekivao obrt.

Ispostavilo se da je Kantonalno tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nije bilo tragova nasilja, kao ni propusta u radu obrazovne ustanove.

 

 

Iako bi, čini se, ovakvi rezultati istrage trebalo da olakšaju roditeljima dječaka, oni su ostali pri stavu da je Mahir bio izložen vršnjačkom nasilju, da je bio izdat od svih: prijatelja u koje je trebalo imati povjerenja, institucija koje su žmurile na nasilje, a kasnije i pravosudne organe koji su morali sankcionisati nasilnike.

Svoj gnjev, tugu i ljutnju spakovali su u više desetina redova otvorenih pisama, kojima su se obraćali javnosti.

– Zovem se Alisa Mahmutović i da nisam majka Mahira Rakovca, nedavno tragično preminulog 14-godišnjaka, preko ovog teksta bi se prešlo kao preko svakog recepta za brzo mršavljenje… Majka sam, a moje dijete leži u hladnom grobu – početak je potresnog obraćanja.

Ona u njemu, između ostalog, govori i o tome da životi djece “vrijede kao ljetovanje u Turskoj” ili eventualno nekoj solidnoj lokaciji na Bosforu, aludirajući na to da je cijeli slučaj zataškan podmićivanjem, ali i da djeca dobrostojećih roditelja na visokim pozicijama imaju drugačiji tretman.

– Dragi naši zavodi, inspekcije, međunarodne škole, ministarstva, pedagoški zavodi, nastavni savjetnici – čestitamo vam – uspješno odgajate monstrume, sinove fudbalera, sinove veleposlanika, biznismena, monstrume koji se više ne mogu obuzdati ni unutar školskih zidova gdje vulgarni, prosto, nasilnički vrijeđaju, pred nastavnicima maltretiraju, u školi oni bezdušno tuku, mrcvare i siluju. Svi ćute. I vjerovatno će i dalje tako – napisala je Alisa.

Nestanak cijele porodice

Nedugo nakon mukotrpne borbe Mahirovih roditelja protiv sistema, medija, pravosuđa, vjetrenjača, dogodilo se ono što se nije moglo naslutiti. Alisa i Dubravko oboljeli su od kancera.

Ova teška bolest pokosila ih je u roku od nepunih pola godine. U januaru 2017. godine najprije je preminuo Mahirov otac, a nedugo zatim, u junu iste godine i majka Alisa. Izbrisan je jedan dom, nestala je jedna porodica.

Fondacija “Mahir i Aleksa”

Još za života Mahirove majke, osnovana je Fondacija za borbu protiv vršnjačkog nasilja, a ime je dobila po dvojici dječaka koji su skončali na isti način, nakon gotovo istovjetnog zlostavljana od strane vršnjaka. Uporedo, u Bosni i Hercegovini su bili organizovani protesti, kojima je trebalo ukazati na sve veći problem vršnjačkog nasilja.

Podsjećanja radi, Aleksa Janković iz Niša izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine, skočivši s prozora zgrade u kojoj je stanovao s roditeljima, poslije brutalnog i višemjesečnog maltretiranja od strane vršnjaka, zbog čega je Suzana Popović-Ickovski, tadašnja direktorka škole koju je pohađao, kažnjena sa 500.000 dinara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments