Tužilaštvo BiH odbacuje istragu protiv Dodika zbog navodne izborne prevare

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i ostalih protiv kojih je podnesena krivična prijava zbog navodne izborne prevare na Općim izborima 2022. godine.

Ovu odluku obrazložili su nedostatkom osnova sumnje da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, nazvao je ovu odluku sramnom te istakao da je još sramnije obrazloženje koje sugerira da Tužilaštvo BiH ne vidi osnove sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava.

Borenović je naglasio da je ovo još jedan pokazatelj jasne veze između pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture te da je nekažnjavanje izborne i svake druge korupcije postao model ponašanja u zemlji.

Dodao je da ovakva odluka Tužilaštva šalje katastrofalnu poruku pred nadolazeće izbore, sugerirajući da je izborna krađa dopuštena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79