U BiH se otvara prva sigurna LGBT kuća

Fondacija “Krila nade” iz Sarajeva je dobila finansijsku podršku od strane Evropske unije i Vijeća Evrope za pokretanje projekta prve sigurne kuće/skloništa namijenjene LGBT osobama u Bosni i Hercegovini.

Ovo sklonište je namijenjeno LGBT osobama koje su žrtve nasilja u porodici širom Bosne i Hercegovine, pružajući im hitno utočište i stručnu psiho-socijalnu podršku u bezbjednom okruženju.

“Sa ovom sigurnom kućom, LGBT osobe u Bosni i Hercegovini ne moraju više birati između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e. Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu”, izjava je Bojane Urumove, šefice Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Gianluca Vannini, na čelu Sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU, naglasio je da su poštovanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti osnovne vrijednosti Evropske unije.

“Iako je uspostavljanje sigurne kuće veliki napredak za zaštitu LGBT populacije, mi moramo zajedno više raditi kako bi osigurali jednaka prava LGBT osobama u svim oblastima javnog i privatnog života i moramo da se borimo protiv predrasuda i stereotipa”, izjavio je Vannini.

U svjetlu činjenice da je Fondacija “Krila nade” započela s pružanjem specijalizovane psihosocijalne podrške LGBT zajednici gotovo prije deset godina, izvršni direktor Fondacije, Siniša Sajević, istakao je da se bilježi kontinuirani porast broja LGBT osoba koje se suočavaju s nasiljem u porodici, a nemaju adekvatno utočište.

“Postojanje kuće nudi psihološku podršku, edukaciju, prevenciju suicida i osnaživanje, što je ključno za dobrobit i sigurnost LGBT zajednice u Bosni i Hercegovini, koja trenutno nema sličan prostor. Otvaranjem sigurne kuće osiguravamo novi element sigurnosti u našem društvu za sve LGBT osobe kojima je to potrebno”, naveo je Sajević.

Otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBT osobe u Bosni i Hercegovini je omogućeno uz podršku projekta “Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini” koji se provodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79