U vijećima nema mnogo mjesta za glumce, sportiste, influensere

Poznata imena iz svijeta filma, muzike, kulture i sporta i ove godine su se našla na kandidatskim listama za općinska i gradska vijeća u BiH, ali sudeći prema preliminarnim rezultatima izbora, mali broj njih zaista je osvojio dovoljno glasova da bi preuzeo funkciju vijećnika.

Najveći broj poznatih ličnosti našao se na kandidatskim listama u Kantonu Sarajevo, ali čini se da im birači nisu dali baš veliko povjerenje.

Rijetki će postati vijećnici u Sarajevu

U najvećoj sarajevskoj općini Novi Grad našlo se nekoliko kandidata i kandidatkinja, koji su se ranije proslavili daleko od politike. Među njima je i kandidatkinja Demokratske fronte i Građanskog saveza, bivša manekenka i model Elma Mujadžić, koja je s osvojena 1.144 glasa izgubila utrku za načelnicu.

Adnan Gušo, bivši golman Željezničara i reprezentacije BiH, osvojio je 1.376 glasova kao vijećnićki kandidat SDA u Općini Novi Grad Sarajevo, dok je njegov sportski kolega, bivši rukometaš Enid Tahirović, kao kandidat SDP-a osvojio tek 209 glasova.

Glumici Aidi Bukvi, vijećnićkoj kandidatkinji SDP-a, neće biti dovoljno 307 osvojenih glasova da uđe u Općinsko vijeće Centar Sarajevo, dok bi to možda moglo poći za rukom njenom stranačkom kolegi, pjesniku i muzičaru Benjaminu Isoviću koji je osvojio 511 glasova.

Slikar Sulejeman Haljevac Memo, kandidat SBB-a, osvojio je 327 glasova u borbi za titulu vijećnika u OV Centar Sarajevo.

Na listi Naše stranke u Općini Centar našli su se i dizajnerica Amra Zulfikarpašić i pijanista Vladimir Podany. Zulfikarpašić kao nositeljica liste i sa osvojenih 1.184 glasa sigurno ulazi u Općinsko vijeće, dok njenom kolegi Podanyju to neće poći za rukom sa 411 glasova.

Kao dio standardne postave SDA, na listi u Općini Centar našao se i operni pjevač Ivica Šarić koji je osvojio 543 glasa.

Glumica Jasna Ornela Bery je na listi kandidata SBB-a za vijeće Općine Stari Grad prikupila tek 59 glasova, dok je MMA borac Denis Stojnić kao nosilac liste Unije socijaldemokrata za OV Stari Grad osvojio 76 glasova, što mu neće osigurati vijećnićku poziciju.

Kandidatske liste Općine Ilidža također su ponudile nekoliko slavnih imena. Nekada najbolja bh. košarkašica Razija Mujanović kao kandidatkinja Nezavisnog bloka u Općini Ilidža osvojila je tek 45 glasova, što neće biti dovoljno da se smjesti u vijećnićku klupu.
Međutim, čini se da u Općinskom vijeću Općine Ilidža neće biti mjesta ni za poznata imena iz SBB-a, i to sportistu Dževada Poturka, koji je osvojio 134 glasa, te glumca i direktora Narodnog pozorišta Izudina Bajrovića sa 106 glasova.

Kada je riječ o sarajevskoj Općini Novo Sarajevo, u vijećnićkim klupama neće biti mjesta ni za bivšeg mistera BiH, inače ekonomistu Dejana Radovića koji je kao kandidat SDA prikupio 385 glasova. Mladoj pjevačici Belmi Karšić kao kandidatkinji Nezavisne bosanskohercegovačke liste također nije dovoljno 158 glasova za OV Novo Sarajevo.

Nema mjesta ni za influensere

U drugim bh. gradovima također su se našla imena poznatih, a posebnu pažnju javnosti privukla je Tuzlanka Emina Jahić, Instagram zvijezda sa više od 170.000 pratitelja. Ipak, dok Jahić online prikuplja lajkove, u stvarnom svijetu je prikupila tek 107 glasova kao kandidatkinja DF-a.

Na listi SDP-a u Tuzli su se pojavili i trener FK Sloboda Gradimir Crnogorac koji je osvojio 937 glasova te rukometaš Slobode i reprezentativac BiH Alen Ovčina koji sa 1.309 prikupljenih glasova vjerovatno ulazi u Gradsko vijeće Tuzle.

Na SBB-ovoj listi u Trnovu našao se pjevač Abid Sakalaš koji je osvojio samo 11 glasova. S druge strane, SDP-ov pjevač u Banjoj Luci Emir Bašić osvojio je 73 glasa.

Banjalučani su imali priliku glasati i za višestruku prvakinju BiH u kick boksu Nadeždu Tomić koja je na listi PDP-a prikupila 621 glas, što joj vjerovatno neće osigurati vijećnićku poziciju.

I građani Goražda mogli su zaokružiti nekoliko poznatih imena na svojim glasačkim listićima. Tako je fudbaler Nedim Kurtović na listi SDA osvojio 593 glasa, što će mu izgleda biti dovoljno da uđe u Općinsko vijeće.

Namjere političkih partija da angažovanjem poznatih imena prikupe više glasova i privuku šire narodne mase u svoje redove, izgleda ne uspijevaju onako kako to oni zamišljaju. Birači sve manje svoje glasove daju pjevačima, glumcima i bokserima, a danas i influenserima koji ne pokazuju da su zaista spremni posvetiti se lokalnoj politici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79