UKC Tuzla će otjerati jednu od najboljih studentica i njenog muža u inostranstvo?!

Redakcija Crne Hronike prošle sedmice je istražila novi konkurs iz UKC Tuzla, ovog puta za kliničkog psihologa.

Posao je dobio muž od načelnice resorne službe, a našoj redakciji javila se Milena Petrović, koja je u pismu navela nove detalje ovog konkursa.

Crna Hronika otkriva novu malverzaciju na UKC Tuzla: Novi konkurs, novi nepotizam!

Direktor Vahid Jusufović nije smatrao bitnim što smo otkrili više slučajeva kršenja zakona kao i radnji iz oblasti nepotizma te ,,naštimavanja konkursa”, pa do sada niti na jednu priču na portalu Crna Hronika nije reagovao.

Naša sagovornica je na početku razgovora poručila kako je portal Crna Hronika jedini koji prati malverzacije na konkursima, a upravo je ona jedna od kandidata za mjesto kliničkog psihologa u ovoj ustanovi.

Naša sagovornica poručuje kako je baš ona kandidat koji je trebao dobiti posao, jer je na konačnom spisku bila na drugom mjestu, a vjeruje da bi posao dobila da prvorangirani kandidat nije suprug načelnice Zavoda za psihološku i soc. zaštitu.

,,Obzirom da ste u prethodnom članku naveli pojedinosti o samom konkursu, to ću sada preskočiti, ali ću Vam vrlo rado iznijeti svoj opšti utisak i iskustvo. Na objavljenoj listi uspješnih kandidata, ja sam drugorangirani kandidat, ispred mene je Nedim Prelić, sa bod i po prednosti. Ova nepuna dva boda, koje on ima više od mene, su dva boda koja je meni komisija oduzela prilikom intervjua, jer je to bio jedini način da ja ne budem kandidat koji će dobiti posao”, kazala je naša sagovornica.

,,Po svim ostalim nivoima ocjenjivanja, ja imam najveće šanse za posao (osim testa, koji je poštovani Nedim, vrlo vjerovatno imao, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je suprug načelnice Nere Prelić). Ono što bih željela da naglasim, da sam ja kao kandidat uopšte nisam ni obavještena o datumu usmenog dijela ispita. Ostalim kandidatima je rečeno da sam ja odustala. Međutim, pošto su članovi komisije i zastupajući pravni, dobili informaciju, da je moj suprug svega nekoliko dana prije ovog ispita zvao UKC Tuzla, sa pitanjem o rezulatatima pismenog ispita, rekli su mu: ”ništa ne brinite, bićete obavješteni”. No, međutim, niko me nije obavjestio, da bi me pravnik tog utorka, kada je komsija intervjuisala kandidate, pozvao i pitao zašto se nisam pojavila”, dodaje.

Nedim Prelić
Nedim Prelić

Šta je to intervju ili usmeni ispit?

,,Kroz razgovor smo se usaglasili da dođem iz Zvornika u roku sat vremena, a komisija će me čekati. Pored toga, rekao mi je: ”Ne brinite, to su neka banalna pitanja”. No, u mom slučaju nije bilo tako. Ja sam naime bila ispitivana od strane komisije (istina, jednog člana, Mitre Hajdukov), o tome kako bih pregledala pacijenta, koje testove bih koristila i slično. Odmah mi je bilo jasno da je konkurs očigledno namješten. Opšte poznata činjenica je da kandidati prilikom intervjua ne smiju biti ispitivani gradivo, nego je intervju postupak da bi se stekao opšti utisak o kandidatu.

Nakon intervjua sam dobila informacije od ostalih kandidata da niko nije bio uopšte pitan, nego su ”ugodno proćaskali”, tj. komisija je nasumično podijelila bodove. Da bude jasno, u ovom slučaju su to bodovi koji odlučuju. Komisija je imala mogućnost 15 bodova dodijeliti, što nijedan kandidat nikako ne bi mogao na bilo kokoj drugoj skali ocjenjivanja postići.

Kakva je budućnost Milene i njenog supruga u BiH?

,,Suprug i ja smo bračni par koji se odlučio na odlazak iz ove države. Ja sam, sa srednjom med. školom dobila posao med. sestre, ali bih morala da podnesem žrtvu, da se izvjestan period razdvojim od supruga i jednogodišnje bebe kako bih prevela porodicu.

Ovaj posao mi je zaista davao nadu da možemo da ostanemo u svojoj državi i podižemo svoje dijete tamo gdje je rođeno. Jako je teško biti jedan od najboljih studenata, 6 godina volontirati, završavati sve moguće kvalifikacije i dodatna obrazovanja, koliko vam naravno finasije dozvoljavaju i pri tome baciti sve to u vodu i učiti bukvalno progovarati od početka, jezik koji vam ni po čemu nije blizak.

Krivim za to državu i ljude koji rukovode njom i koji nas, htjeli ne htjeli, tjeraju odavde”, završava Milena za portal Crna Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79