Upravljanje otpadom u BiH: Problematična infrastruktura i nedostatak reakcije vlasti

Bosna i Hercegovina suočava se s ozbiljnim problemima u upravljanju otpadom. Loša infrastruktura, nedostatak reciklažnih postrojenja i neadekvatno odlaganje otpada predstavljaju glavne izazove.

Ovi problemi imaju direktan negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje građana, dok odgovarajuće reakcije vlasti često izostaju.

Problemi upravljanja otpadom u BiH

  1. Neadekvatna infrastruktura: Infrastruktura za upravljanje otpadom u BiH je značajno zaostala. Postoji manjak savremenih reciklažnih postrojenja, što dovodi do toga da se većina otpada ne reciklira, već završava na neadekvatno upravljanim deponijama. Ove deponije često nisu pravilno sanirane, što dovodi do zagađenja tla, vode i zraka.
  2. Nepristupačne deponije blizu urbanih sredina: Odlagališta otpada često se nalaze u neposrednoj blizini urbanih područja, što dodatno pogoršava kvalitet života stanovnika tih područja. Zagađenje koje emituju ove deponije direktno ugrožava zdravlje građana, a neugodni mirisi i prisutnost štetočina dodatno komplikuju situaciju.
  3. Ekološki i zdravstveni rizici: Loše upravljanje otpadom dovodi do brojnih ekoloških i zdravstvenih rizika. Otpad se često neadekvatno odlaže, što može izazvati kontaminaciju podzemnih voda i zemljišta, te emitovanje štetnih plinova u atmosferu. Dugoročna izloženost ovim zagađivačima može imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.
  4. Izostanak reakcije vlasti: Unatoč očiglednim problemima, reakcija vlasti je često neadekvatna ili potpuno izostaje. Nedostatak strateških planova i ulaganja u modernizaciju sistema upravljanja otpadom dovodi do stagnacije i dodatnog pogoršanja situacije. Građani su često prepušteni sami sebi, dok institucionalna podrška izostaje.

Rješenja iz Evrope

U mnogim evropskim zemljama, poput Njemačke i Švicarske, sistem upravljanja otpadom je vrlo efikasan. Ove zemlje imaju visoke stope reciklaže i dobro organizovane sisteme za odvajanje otpada. Ključne komponente njihovih sistema uključuju:

  1. Reciklažna postrojenja: Njemačka i Švicarska imaju napredna reciklažna postrojenja koja omogućavaju efikasno razdvajanje i preradu otpada. Ova postrojenja igraju ključnu ulogu u smanjenju količine otpada koji završava na deponijama.
  2. Sistem odvajanja otpada: Građani su aktivno uključeni u proces upravljanja otpadom kroz obavezno odvajanje otpada na izvoru. Različiti kontejneri za reciklažu, kompostiranje i otpad koji se ne može reciklirati postavljeni su širom urbanih i ruralnih područja.
  3. Zakonodavni okvir i podrška vlasti: Efikasan sistem upravljanja otpadom podržan je čvrstim zakonodavnim okvirom i aktivnom podrškom vlasti. Postoje strogi propisi i kazne za nepravilno odlaganje otpada, kao i subvencije za projekte reciklaže i održivog upravljanja otpadom.

Zaključak

S obzirom na ozbiljne probleme s upravljanjem otpadom u BiH, neophodne su hitne reforme i ulaganja u modernizaciju infrastrukture. Primjeri iz evropskih zemalja poput Njemačke i Švicarske mogu poslužiti kao model za razvoj efikasnijeg sistema upravljanja otpadom. Također, potrebna je veća angažovanost vlasti u rješavanju ovog problema kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje građana

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79