(VIDEO) Disciplinski postupak prema radniku, poziv građanima

Poštovani Zeničani, Na društvenim mrežama u četvrtak 7. januara je objavljen video klip u trajanju od 20 sekundi, u kojem je jedan Zeničanin zabilježio kako radnici ALBA-e u koritu Babine rijeke, otpad kojeg je nanijela voda uklanjaju na nepropisan način, gurajući ga natrag u vodu.

ALBA Zenica, kao članica međunarodne grupacije sa poslovima širom Evrope je posvećena očuvanju okoliša, fer i transparentnom poslovanju, te je posebno senzibilna spram svih kršenja radnih zadataka, posebno ako se njima čini dodatna šteta ekologiji, Gradu i prirodi.
Odmah po identificiranju konkretnih počinilaca sa snimka, zakazan je disciplinski postupak, a kazna će biti srazmjerna nivou uništavanja imidža, integriteta našeg djelovanja, kao i načinjenoj šteti Kompaniji, Gradu i ekologiji, a sve u skladu sa važećim internim propisima i zakonima BiH.

Svakodnevno se desetine naših radnika na raskrsnicama, kružnim tokovima, ulicama, parkovima, trude da ovaj Grad učine što ljepšim, te nam tim više teško pada da postupak pojedinaca sa oznakama i tokom povjerinih zadataka predstavljaju suštu suprotnost svemu za što se zalažemo.

Podsjećamo građane Zenice, ali i bh. javnost da kompanije ALBA ima nultu dozu tolerancije na neprofesionalno ponašanje, neprimjenjivanje visokih standarda, te da će i ubuduće najstrožije sankcionisati ovakve postupke svojih zaposlenika. U ranijem periodu, u nekoliko navrata, postupili smo po dokumentovanim prijavama građana na isti ili sličan način. Svaki radnik koji nije dostojan posla za koji je uredno i redovno plaćen, bit će uklonjen, a mjesto prepušteno onima koji ozbiljno shvataju zadatak održavanja imidža preduzeća i čistoće grada.
Pozivamo građane da nam na našu fb stranicu direktno šalju informacije o sličnim postupcima naših zaposlenika, jer i pored najbolje namjere nismo u mogućnosti da pratimo sva dešavanja na društvenim mrežama.

Građanina koji je snimio i objavio video pozivamo da, nakon što se telefonski javi Upravi na broj 032 442 840 i dogovorimo termin, dođe u Upravu Društva da preuzme poklon kompanije u znak zahvalnosti za ekološku i građansku osviještenost, kojoj ALBA teži svim svojim kapacitetima.

S druge strane, sam čin onečišćenja rijeke tolikim količinama otpada, ukazuje da građani trebaju prijaviti i kad vide da se iznosi kabasti otpad, građevinski materijal i smeće na mjesta koja nisu za to predviđena. Samo dvostrana komunikacija, zasnovana na stvarnim podacima, realnim mogućnostima i ugovornim obavezama, učiniti će naš grad ljepšim.

(VIDEO) Pogledajte šta radi radnik čistoće u BiH: umjesto da očisti obalu rijeke od smeća, on otpad gura u rijeku

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79