(VIDEO) Dodik: Bošnjaci su dobar narod, imam puno prijatelja među njima

Tokom nedavne posjete Turskoj članova Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Across The Balkans” na turskoj državnoj televiziji, TRT World.

Dodik je tokom svog gostovanja odgovarao na mnoga pitanja, između ostalih, zašto ponovno poziva na otcjepljenje entiteta Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine i govori o mirnom razlazu.

Dodik izjavio pred Erdoganom: “Nisam za otcjepljenje RS!”

“To je izvučeno iz konteksta i ono za šta se ja zalažem je Bosna i Hercegovina bez međunarodnog prisustva u vidu visokog predstavnika i BiH koja poštuje Dejtonski sporazum. Zemlja je zarobljena od strane međunarodne zajednice koja želi od BiH da pravi eksperiment i da ne uvažava realnost. Zalažem se za dogovor između sva tri naroda, a ako nema dogovora onda mogu i da se podijele. Mir je najvažnija riječ na Balkanu i najvažnije je da je BiH u miru”, kazao je, između ostalog, Dodik.

Na pitanje zašto je nedavno izjavio da su Bošnjaci nesretan narod Dodik je kazao da je to zato jer nemaju adekvatnu političku elitu koja bi se zalagala za svoj narod i radila u njegovom interesu.

“Bošnjaci su dobar narod i imam mnogo prijatelja Bošnjaka, kao što imam i loših Srba oko sebe. Pomalo je nesretan jer ih njihove političke elite drže na stereotipima”, dodao je Dodik.

Dodik je govorio i o nedostatku vakcina te o tome zašto Bosna i Hercegovina zaostaje za u nabavci vakcina prenosi Klix.

Erdogan dočekao članove Predsjedništva BiH: Dodik pozdravio vojnike sa “Merhaba Asker”

“Ugovori za nabavku vakcina potpisani su još u septembru ali EU je još jednom pokazala kako favorizuje bogatije zemlje i kako je još jednom iznevjerila region. Uvođenjem Covid pasoša još jednom se krši osnovnu pravilo Evropske Unije a to je sloboda kretanja”, naglasio je Dodik.

Dodik je govorio i o bliskoj saradnji između Turske i BiH te o aspektima na kojima misli da treba još unaprijediti saradnju

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79