(VIDEO) Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od Islamske zajednice, svakoj porodici

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović, govorio je večeras za Dnevnik Hrvatske televizije o juler održanim izborima u našj zemlji.

Čović je rekao da smatra da će kandiodatkinja njegove stranke Borjana Krišto dobiti oko 180.000 glasova.

– Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju – rekao je Čović za HTV.

On je dodao da misli da ni 200 hiljada glasova ne bi bilo dovoljno za pobjedu Borjane Krišto.

– Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od Islamske zajednice, svakoj porodici. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike – rekao je on.

O pregovorima o ulasku u vlast, Čović je rekao:

“Tu nema unaprijed zadanog partnera, partnerstvo se rađa od legitimnog rezultata kod bošnjaka, kod srpskog naroda. Želimo naglasiti, prije svega u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, ovo što radi bošnjački narod, da četvrti put dovede u Predsjedništvo nekoga u ime nas. Razgovore ćemo voditi ozbiljno, a želimo li biti kandidat EU prvo moramo izmijeniti izborni zakon i ustav”.

 

HDZ najpoželjniji partner za formiranje vlasti u BiH

Ilko Barbarić iz Sarajeva javio je da je SDA pobijedila na mnogim razinama. Tri najjače vodeće stranke su HDZ, SDA te SNSD.

Izetbegović se nije izjasnio s kim će u koaliciju, no neki analitičari kažu da je HDZ najpoželjniji partner za formiranje vlasti u BiH na svim razinama.

Neki su rekli i da je Schmidtov potez svojevrsni ustupak HDZ-u, što je negativno jer je tako na neki način ojačana uloga Doma naroda parlamenta FBiH.

Večeras je objavljeno i da je visoki dužnosnik SDA BiH Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu jer je prije nekoliko godina pisao pisma kako bi ih privoljeli da daju glas za njegovu stranku, javio je Barbarić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79