(VIDEO) Oglasili se stručnjaci: Izvođač radova posjekao osam dugogodišnjih stabala topole

 

Nakon što je sječa dugogodišnjih stabala topole na poznatoj plaži Prenj uz Boračko jezero izazvala lavinu reakcija oglasila se Komisija za procjenu ugroženosti stabala na području grada Konjica tvrdeći da su stabla zaražena i da su trebala biti davno uklonjena.

Međutim, zamjena stabala nije se odvijala postepeno, kako je planirano, nego je najednom izvođač radova posjekao osam dugogodišnjih stabala topole, čime je poznata plaža Prenj uz Boračko jezero potpuno ogoljena i dovedena u neprepoznatljivo stanje, što je izazvalo zabrinutost građana, ljubitelja prirode i šire javnosti.

Rukovodilac Službe uzgoja integralne zaštite i rasadničke proizvodnje u preduzeću Šumarstvo Prenj Konjic Feđa Voloder, koji je i predsjednik Komisije za procjenu ugroženosti stabala na području grada Konjica, tvrdi da šumarska struka, već više od 10 godina, upozorava na potrebu sanacije tog područja piše Klix.

Stabala ugrožavala sigurnost

“Posao svih nas koji se bavimo uzgojem i zaštitom šuma jeste upravo da ne dozvolimo da se bilo koje stablo koje nije za sječu sačuva, a stabla koja su zaražena, bolesna i kao takva prijete ostatku vegetacije ili sigurnosti ljudi i materijalnih dobara, da se propisno uklone i na njihovo mjesto posade nove sadnice”, kazao je Voloder.

U ovom slučaju, kako naglašava, na predmetnim stablima na plaži Prenj na Boračkom jezeru prilikom izlaska na teren, Komisija je uočila prenamnoženje poluparazitske biljke imele, koja iz biljke domaćina crpi hranjive materije i vodu, i na taj način suši kompletno stablo.

(VIDEO) Gradonačelnik Konjic (SDA) odobrio sječu dugogodišnja stabla na plaži Prenj?

“Također osim imele na predmetnim stablima uočene su patogene gljive karakteristične za rod Populus. Na nekoliko stabala topole uočene su fiziološke promjene u vidu truleži i otpadanje kore čemu su svjedočili svi prolaznici. Već ranije se dešavalo na plaži Prenj obrušavanje grana sa topola, što je prijetilo svima koji su se kretali na tom području“, tvrdi Voloder.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva Muamer Kurtović koji je danas također sa svojom delegacijom izašao na teren tvrdi kako je konstatovano da su sporne topole trebale biti već davno uklonjene, jer su predstavljale opasnost za ljude i materijalno-tehnička dobra tih ljudi.

Sadnja novih stabala

“Prema tome normalna je bila stvar da budu uklonjene, jer tako kaže struka. Mjesto na kojem su rasle te topole, koje su u poznoj životnoj dobi, bit će zamijenjene sa novim sadnicama u što kraćem roku, kako bi taj lokalitet ponovno dobio onaj izgled koji je imao u ranijem periodu, ali na obostrano zadovoljstvo i građana i nas strke. Da bi na tom mjestu rasla neka nova vitalna, zdrava, mlada stabla i kao takva pružala usluge našem građanstvu koje boravi na tom lokalitetu, u narednom periodu trebalo bi uraditi sanaciju tog terena i zasaditi 10 stabala kontejnerske bijele lipe, koja može da se sadi u svako doba godine. Tako da već naredne sedmice, ukoliko se pruže prilike može biti saniran lokalitet”, zaključio je Kurtović.

Lejla Puhalo u ime stanovnika i vlasnika vikend objekata na Boračkom jezeru je kazala kako su svi bili zatečeni nakon saznanja da su stabla na plaži Prenj na Boračkom jezeru posječena bez ikakvog upozorenja i najave, što je prouzrokovalo lavinu reakcija građana i pozive sa svih strana.

Neprimjerena realizacija

Ona je na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Konjic i Komisije za procjenu ugroženosti stabala na području grada Konjica upoznata s tim da su stabla zaražena i kako je planirano da se postepeno uklone i posade nove sadnice stabala, koje bi stvarale sličan ambijent na omiljenoj plaži Konjičana i gostiju na Boračkom jezeru.

(VIDEO) Tužna slika sa Boračkog jezera: Ko je posjekao dugogodišnja stabla na poznatoj plaži Prenj?

“Smatram da su aktivnosti urađene na neprimjeren način i da se prebrzo sve odvijalo. Da smo na vrijeme bili upozoreni i da su aktivnosti urađene kako je i planirano, do svega ovoga ne bi ni došlo, pa time ni do velikog nezadovoljstva javnosti“, kazala je Puhalo.

Izrazila je nadu da će ovo biti svima lekcija, da se treba aktivnije uključiti u sve aktivnosti lokalne zajednice, interesovati se za sva bitna pitanja, kako bi zajedničkim snagama bili jedni drugima korektiv i podrška, a da će se spomenute aktivnosti raditi na malo drugačiji način u koji će biti uključeni svi građani koje interesuje boljitak i razvoj lokalne zajednice.

@crnahronikainfo

Tužna slika sa Boračkog jezera. Ko je posjekao dugogodišnja stabla na poznatoj plaži Prenj?

♬ original sound – CRNA Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79