(VIDEO) Sijevaju varnice u Briselu: Dodik odbio da stane pored Džaferovića

U Briselu je danas počeo sastanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Sva tri člana predsjedništva danas u Briselu imaju niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima. Kako se vidi na televizijskim snimcima, Sassoli je dočekao članove bh. predsjedništva tokom dolaska u zagradu Evropskog parlamenta.

No, prilikom fotografisanja uslijedile su i male varnice.

Sasoli je ponudio članova Predsjedništva da stanu ispred panoa za fotografiranje. No, Dodik je zaobišao Sasolija i stao s njegove druge strane, tako da predsjednik EP-a našao između njega i Komšića i Džaferovića.

Sasoli je rukom pokazao Dodiku da stane do druge dvojice članova predsjedništva ali je on to odbijao.

Saosli je još jednom ponovio gest rukom. No, Dodik je to ponovo odbio i pokazao rukom Sasoliju da on stane do Džaferovića.

Inače, uobičajeno je da se članovi Predsjedništva BiH sa stranim zvaničnicima fotografiraju na ovaj način, odnosno da taj zvaničnik stoji u sredini.

Ovom prilikom vjerovatno je namjera Sasolija, kao domaćina sastanka, bila da pokaže jedinstvo zemlje kroz tri člana Predsjedništva koja stoje jedan do drugog.

Iz Predsjedništva BiH pojasnili su da je Milorad Dodik tek sugerirao Sassoliju gdje treba stajati, a nešto kasnije je službenik protokola slično sugerirao tokom fotografisanja sa Oliverom Varhelyijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79