(VIDEO) Uhapšen mladić koji je zapalio džamiju u Gradačcu

Prema zvaničnim podacima portparola Uprave policije MUP TK-a Adnane Sprečić, u policiju u Gradačcu, dojava o požaru na džamiji Husejniji u Gradačcu, stigla je u 12:35 sati. Na lice mjesta upućena je policijska patrola, a ubrzo su na požarište stigli i vatrogasci PVJ Gradačaca.

– Požar na munari džamije vatrogasci su lokalizovali i ugasili u 13,35 sati. Na lice mjesta su upućeni policijki službenici Sektora Policijske uprave MUP TK i postupajući tužilac Tužiaštva TK-a koji vrše koji vrše operativne provjere, a uviđaj će se obaiti kada se zato steknu uslovi – kazala je Adnana Sprečić iz Uprave policije MUP TK-a.

Vatrogasci Profesionalne atrogsne jedinice (PVJ) Gradačac brzo stavili pod kontrolu, a potom i ugasili.

Kako nezvanično saznaje portal Crna-Hronika. privedena je jedna osoba u MUP TK PS Gradačac incijala A.S. Tokom sutrašnjeg dana bit će dostupno još zvaničnih informacija.

 

Pogledajte fotografije unutrašnjosti džamije Husejnije nakon današnjeg požara

“Prije nekoliko trenutaka završen je uviđaj džamije Husejnije sve okolnosti i uzroci požara koji je danas izbio u džamiji. Uviđaj su obavili inspektori iz Sektora kriminalističke policije pri Upravi policije Tuzlanskog kantona pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prema nezvaničnim situacijama koje smo danas dobili na licu mjesta, radi se o podmetnutom požaru ali čemo na zvanične informacije sačekati uviđaja istrage za koje vjerujemo da će biti veoma brzo objavljene.

Želimo ovom prilikom zahvaliti i članovima Profesionalne vatrogasne brigade Gradačac koji su požar gasili protivpožarnim aparatima a ne vodom čime su spriječili nastanak puno veće štete u enterijeru džamije. Prema riječima profesora Nihada Čengića ovaj postupak će olakšati sanaciju štete koja je nastala usljed današnjeg požara – izjavio je novinar Dževad Pašalić.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2004. godine, proglasila je graditeljsku cjelinu – Husejnija (Husein-kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu nacionalnim spomenikom naše zemlje.

Nacionalni spomenik čine džamija, abdesthana, biblioteka i harem sa nišanima i ulazne kapije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79