(VIDEO) Veliki požar u BiH: Dvadeset porodica ostalo bez krova nad glavom

Po izbijanju požara iz zgrade su odmah evakuisani stanari, među kojima je bilo i petoro malodobne djece

U požaru koji je jučer zahvatio zgradu u kojoj su smještene izbjegle i raseljene osobe, te socijalni korisnici u Bosanskom Petrovcu, izgorio je značajan dio objekta, a oko dvadesetak korisnika ostalo je bez krova nad glavom.

Požar je izbio oko 14 sati u stanu koji se nalazi na gornjim spratovima pomenute zgrade, a potom se proširio i na druge stanove, a samo pukim slučajem u ovome događaju niko nije povrijeđen.

Po izbijanju požara iz zgrade su odmah evakuisani stanari, među kojima je bilo i petoro malodobne djece, a na mjesto događaja su potom izašli pripadnici vatrogasne jedinice iz Bosanskog Petrovca.

 

Borba sa vatrom, u kojoj su pomagali i brojni mještani ove krajiške općine, potrajala je sve do večernjih sati kada je požar napokon ugašen. Materijalna šteta koja je pričinjena je izuzetno velika, a dio objekta je sada neuslovan za stanovanje.

– Nalazimo se u specifičnoj situaciji jer Općina Bosanski Petrovac nije usvojila budžet, niti je usvojena odluka o privremenom finansiranju, tako da je onemogućena bilo kakva finansijska intervencija iz budžeta. U sve smo uključili humanitarne organizacije, Crveni krst i Pomozi.ba, i oni su intervenisali sa sredstvima za prvu pomoć u vidu prehrambenih namirnica, madraca i vreća za spavanje. Svi koji su ostali bez krova dan glavom bit će smješteni privremeno u jednom stambenom objektu kojeg smo za njih obezbjedili, kazao je Senad Husetić, direktor Centra za socijalni rad u Bosanskom Petrovcu.

Pomoć u rješavanju stambenog problema stanara koji su ostali bez krova nad glavom obećao je i Mahmut Jukić, općinski načelnik, istakavši kako je ovo velika nesreća.

U ovome trenutku nije poznato šta bi moglo biti uzrok požara, a više o svemu znat će se nakon što pripadnici policije i protivpožarni inspektor završe uviđajne radnje.

Pomenute zgrade su izgrađene u godinama poslije okončanja rata za izbjegle i raseljene osobe koje se nisu mogle vratiti u ranija mjesta stanovanja, kao i za ona osobe kojima je imovina u ratu uništena, te za socijalne korisnike, pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79