(VIDEO) Zahiragić analizirao: Kako se Konaković nameće kao partner po mjeri Čovića i Dodika

Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, jedan je od najaktivnijih političara na društvenim mrežama, a ovoj puta tema je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

(VIDEO) Za Konakovića dileme nema, evo ko i kada će činiti novu Vladu KS

On se usvrnuo na gostovanje Elmedina Konakovićaje na TV stanici u Brčkom.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Prije par dana predsjednik stranke “Narod i Pravda”, Elmedin Konaković, gostovao je na TV stanici u Brčkom.
Čitavo gostovanje je u najmanju ruku šokantno, ali izdvojio sam 3 pitanja – to jeste 3 njegova šokantna odgovora, koja možete pogledati u prilogu:

1. “Pitanje konstutivnosti Hrvata ne smije biti upitno…”

“Pitanje izbora člana Predsjedništva (iz reda hrvatskog naroda op.a.), bi se trebalo tretirati ozbiljnije, kako bi ljudi imali pravo birati svoga predstavnika?”
Konaković takvim odgovorom doprinosi pokušajima HDZ-a BIH i HDZ-a Hrvatske, ojačanim promjenom politike Zorana Milanovića prema BiH, da kroz izmjene Izbornog zakona zacementiraju aparthejd i poziciju HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Sve to, naravno, na račun građanskih prava, jednakog prava glasa, aktivnog i pasivnog biračkog prava, pa ako hoćete i na račun obavezujućih presuda ESLjP u slučaju Sejdić, Finci, Pilav i drugim.

Suludo i opasno je tvrditi da je konstitutivnost Hrvata (čitaj HDZ-a) ugrožena, dok isti drže 1/3 svih pozicija u državi, dok u Vijeću Ministara i Domu naroda PSBiH imaju mehanizme blokade, dok na entitetskom nivou kroz Dom naroda imaju mehanizam blokade – koji koriste već 2 godine ne želeći pokrenuti sa mrtve tačke imenovanje Predsjednika/potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH ili izbor upražnjenih mjesta u Ustavom Sudu FBIH.

Blokada putem kojih spriječavaju donošenje zakona o oporezivanju kladionica ili ‘pak donošenje Zakona o šumama i tako dalje u nedogled…

2. Za Odluku CIK-a da suspenduje Stevandićevu radikalnu stranku “Ujedinjena srpska”, a radi skandaloznog predizbornog spota koji raspiruje nacionalnu mržnju spram Bošnjaka, Hrvata i Albanaca, kazati da je “iznenađujuća i radikalna odluke” – može samo ili potpuni diletant i neznalica ili politički zlonamjerna osoba.
Jednoglasna Odluka CIK-a da se Stevandićevoj “Ujedinjenoj srpskoj” zabrani učešće na Lokalnim izborima, a da se on lično kao odgovorna osoba novčano kazni radi skandaloznog, a u kontekstu Bosne i Hercegovine i veoma opasnog, spota te političke partije, ogromna je i historijska stvar.
Samo ovakve odluke mogu vratiti povjerenje građana u institucije svoje države, a u perspektivi i osigurati izgradnju sistema i vladavinu prava!
Zamislite kako su Stevandićevi radikali reagovali kada su vidjeli da je državni organ Bosne i Hercegovine, sa grbom Bosne i Hercegovine na memorandumu, spriječio njihove kandidature u mjestima u kojima su mislili da su izvan domašaja države Bosne i Hercegovine!?
Kazati za novi saziv CIK-a, nakon onoga koji je pod kontrolom Dodika i Čovića vršio sve moguće vrste zloupotreba, da je politički, može kazati samo kratkovida osoba.

3. Posljednje, ali možda i najgore od svega, je odgovor na pitanje novinara
“…da se ne bi svađali, da ne bi pravili razmirice, koje su to teme koje Vi, bez obzira na sve, ne bi iznosili na stol?”
‘…ne možemo naći zajednički jezik oko Genocida u Srebrenici, neki ga tako ne nazivaju ja ga tako nazivam…” – pa, da skratim, o tome on ne bi govorio za zajedničkim političkim stolom, nego o ekonomiji, korupciji, obrazovanju…
Zamislite da su Jevreji, nakon holokausta, kazali: Mi tvrdimo da je počinjen holokaust, Njemci tvrde da nije, pa hajmo govoriti o ekonomiji, obrazovanju, korupciji. Gdje bi danas bili Jevreji? Nigdje!

Ne tvrdiš ti, Konakoviću, da je bio genocid, nego je to historijska činjenica, potvrđena mnogim presudama međunarodnih sudova, a priznata od cijelog civilizovanog svijeta. Genocid koji je počinjen i njegovo priznanje, osnov je na kojem možemo graditi buduće odnose.
Ne postoje teme radi kojih tu temu svih tema smijemo ne spominjati za zajedničkim stolom.
I šta reći nakon ovog što ste pročitali ili svojim ušima preslušali?

Ne mislim da je Konaković zlonamjeran, šta više, vjerujem da je patriota, ali ovi odgovori na prvom gostovanju izvan kantonalnih tema VIK-a, RAD-a, teleta i meda, bolje nego išta drugo govore o njegovim kapacitetima da se bavi ozbiljnim temama i ozbiljnom politikom. Koji mu je cilj sa ovakvim odgovorima? Ovisi koji je od odgovora pitanju, pa hajmo redom:

1. odgovor – da HDZ-u, kao lider sarajevskih opozicionih stranaka, bude prihvatljiviji partner od mrske im SDA i još mržeg Izetbegovića.
2. odgovor – da Dodiku i njegovim partnerima poput Stevandića, bude prihvatljiviji partner od mrske im SDA i još mržeg Izetbegovića.
3. – odgovor – da međunarodnoj zajednici bude prihvatljiviji partner za formiranje vlasti na svim nivoima, jer oni su umorni od naše borbe za istinu, koju vode bh. patriotske snage već 25 godina, posebno sada uz nikada snažnije udruženo lobiranje Srbije i Hrvatske.
Od borbe koja je, s druge strane, osnovni preduslov da nam se zlo ne ponovi.

Međutim, odgovarajući na ovakav način, a u želji da se dopadne svima, zaboravio je kako je osnovni preduslov da bi bio partner HDZ-u i/ili SNSD-u, pa i međunarodnoj zajednici, to da dobije podršku u svom narodu.

A naš narod, iako se to nekada ne čini tako, nije naivan. Znam, sada će botovi i dežurni kerberi navaliti sa uvredama i pokušajima promjene teme.
Na takve neću odgovarati, barem ne dok nam ne ponude racionalno i logično objašnjene za ove i ovakve odgovore. Zašto ne već večeras u Pressingu u kojem gostuje njihov Predsjednik?

 

 

(VIDEO) Evo šta je Muamer Zukorlić za Elmedina Konakovića!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79