Visoke cijene namirnica u BiH: Stanovnici plaćaju i do 4 puta više za osnovne proizvode

Stanovnici Bosne i Hercegovine suočavaju se s izuzetno visokim cijenama osnovnih životnih namirnica, pri čemu se ističe maslac kao simbol nerazmjera između cijena u domaćim trgovinama i europskim zemljama. Ova nejednakost u cijenama dodatno naglašava izazove s kojima se poljoprivrednici suočavaju na nesređenom tržištu.

Primjer maslaca jasno pokazuje razliku u cijenama između Bosne i Hercegovine i europskih zemalja. Dok stanovnici BiH mogu platiti i do 8 KM za 250 grama maslaca, istu količinu u europskim trgovinama može se pronaći za cijenu koja odgovara kilogramu. Ovo izaziva zabrinutost potrošača i postavlja pitanje o održivosti nesrazmjera u cijenama.

Nesređeno slobodno tržište u Bosni i Hercegovini uzrokuje da krajnji proizvođači, koji imaju znatne troškove proizvodnje, dobiju nisku otkupnu cijenu za svoje proizvode. Nesrazmjerni troškovi na poljoprivrednom lancu rezultiraju visokim cijenama u trgovinama, često puta četiri puta većim od europskih standarda.

Poljoprivrednici ukazuju na potrebu za promjenama u uređenju tržišta kako bi se osigurala pravednija raspodjela prihoda. Kritičari ističu da pregovarački položaj proizvođača treba biti ojačan kako bi se suprotstavili pritiscima prerađivačkih firmi koje trenutno kontroliraju cijene na tržištu.

S visokim cijenama hrane, stanovnici BiH suočavaju se s izazovima održavanja standarda života. Razlike u cijenama hrane između BiH i drugih zemalja regije, poput Hrvatske, dodatno stvaraju pritisak na potrošače koji traže načine kako smanjiti troškove prehrambenih potrepština.

Povećanje pregovaračke moći poljoprivrednika, praćenje tržišnih praksi i razmatranje mjera potpore mogu biti ključni koraci prema stvaranju ravnoteže i pravednosti na tržištu hrane u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79