Vlast pronašla “kompromis” za izbjegavanje nazivanja diskriminacije djece pravim imenom

Na sjednicama Vijeća ministara BiH, održanim u maju, vladajući su se potrudili da ne nazovu diskriminaciju djece u školama u pojedinim dijelovima BiH pravim imenom.

Funkcionerima HDZBiH zasmetao je pojam “dvije škole pod jednim krovom”, koji oslikava stanje u školama gdje se djeca dijele na hrvatsku i bošnjačku.

Diskriminacija u školama

Fenomen “dvije škole pod jednim krovom” je posebno bolna činjenica za ovdašnje društvo i još uvijek je prisutan u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje HDZBiH vodi glavnu riječ. U tim školama djeca se dijele po nacionalnoj osnovi, a nastava se izvodi u skladu s tom podjelom.

OSCE-ov izvještaj

Pojam “dvije škole pod jednim krovom” postao je ustaljen u javnom komuniciranju u BiH i često se koristi u izvještajima OSCE-a o diskriminaciji u obrazovanju. Na sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 13. maja, razmatran je izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2022. godinu. U tom izvještaju je navedeno da je praksa “dvije škole pod jednim krovom” još uvijek prisutna, te su citirane preporuke OSCE-a o potrebi njenog ukidanja.

Osporavanje pojma

Prema zapisniku sa sjednice, ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZBiH) i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH) osporili su pomenuti pojam i predložili da se sporna formulacija izbjegne. Ministar odbrane Zukan Helez (SDP) složio se s prijedlogom i predložio da se rečenica formulira tako da se obrazovanje mora prilagoditi evropskim standardima.

Promjena formulacije

Na sjednici održanoj sedam dana kasnije, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić izjavio je da je došlo do promjene formulacije “dvije škole pod jednim krovom”. Nova formulacija glasi: “Također i u segmentu obrazovanja treba i dalje ulagati dodatne napore, kako bi pravo na obrazovanje djece u Bosni i Hercegovini bilo u skladu sa evropskim standardima – Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kao i UN Konvencijom o pravima djeteta.”

Ova formulacija je prihvaćena, a izvještaj je usvojen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79