Vranić: Zahiragićevi navodi nisu tačni, napravili smo milionske uštede

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo rekao je da nisu tačni navodi zastupnika SDA u Skupštini KS Harisa Zahiragić koji tvrdi da je ministar odgovoran za navodnu aferu s lijekovima koja će koštati najmanje 80 miliona KM.

Zahiragić je, podsjetio, kazao da je ministar Vranić samostalno odlučivao o listi na kojoj će biti lijekovi koji se izdaju na recept. Kako je kazao, iz toga je izuzeta komisija koja inače mora odlučivati o tome.
U polemici sa Zahiragićem na današnjoj sjednici Skupštine Vranić je rekao da nije tačno da da Komisija nije ispoštovana.

“Tačno je , što je rekao zastupnik Zahiragić, da ona prikuplja sve informacije, da ona provjerava sve dokumente, da li je neko validno predao dokumente i da li može stavljen na listu. Moram vas upoznati s listom koja se donosi u Federaciji BiH i koja je zastupljena u svim kantonima. Imamo Listu A, to je obligatorna lista koju donosi federalni ministar. To je lista koju u 100-procentnom iznosu snose zavodi zdravstvenog osiguranja i u ovome momentu samo Sarajevski i Tuzlanski kanton ispunjavaju tu listu. Ostalih osam ne, vjerovatno iz svojih finansijskih razloga. Postoji Lista B, to je fakultativna lista, nije obligatorna, u kojoj u zavisnosti od finansijskih sredstava, kantoni mogu da stavljaju neke lijekove na listu, s određivanjem procenata koliko će Zavod da učestvuje u njihovom finansiranju To može biti od jedan do 100 posto”, objasnio je Vranić.

SDA optužila ministra zdravstva u Sarajevu za aferu tešku više desetina miliona KM

Kazao je da je od 2015. bio član i vrlo dobro zna kako je radila Komisija za lijekove.

“Mi smo donijeli odluku već tada da se ide u zaštitu domaćih proizvođača, u skladu s sa Zakonom o prometu lijekova, u kome se kaže da se prednost mora dati domaćim proizvođačima. Mi smo tada, dok je bio premijer Elmedin Konaković, odlučili da idemo u pravcu da se formira lista na kojoj će biti prioritet domaći proizvođači, s tim što će za svaki generik biti zastupljen originator. To znači da će biti zastupljen proizvod koji je farmaceutska kuća izmislila i koja je vlasnik tog lijeka. Ne može biti ništa bolje nego da imate originatora i domaćeg proizvođača koji proizvodi isti generik, rekao je Vranić.

Objasnio je da su na pozicije gdje nema domaćih stavljeni drugi proizvođači koji imaju generik.

“Ta lista je bila skraćena s 1.800 lijekova u kojima su se nalazili neesencijalni lijekovi koje smo skinuli i koji su na godišnjem nivou za pet godina donosili osam miliona maraka stranim firmama. Mi smo za 11 mjeseci donijeli uštedu Zavodu zdravstvenog osiguranja za osam miliona koristeću tu listu”, naveo je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79