Vratio se kući i napravio čudo u Duvanjskom polju

Vratio se kući i napravio čudo u Duvanjskom polju


Ivica Dilber, Duvnjak s adresom u Zagrebu, proteklih desetak godina prkosi standardima vinogradarstva i proizvodi „planinsko“ vino na padinama Duvanjskog polja, na nadmorskoj visini blizu hilajdu metara.

Ovo područje poznato po surovim klimatskim uslovima sada je dom vinogradima s pet različitih sorti vinove loze: chardonnay, sauvignon blanc, traminac, crni pinot i merlot.

Dilberov vinograd, koji se proteže na više od 900 metara nadmorske visine, jedan je od najviših u Europi.

Prva loza zasađena je 2015. godine kao hobi, ali je projekt brzo prerastao u ozbiljan vinograd sa 70 hiljada trsova loze, s planom povećanja na 100 hiljada.

Vinarija i brend „Knebu“ već su prepoznatljivi na tržištima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a nova vinarija s kapacitetom od 150 tisuća litara trenutno je u izgradnji.

Dilberov projekt nije samo vinogradarski, već i turistički. Planira izgradnju objekata koji će privlačiti turiste, nudeći im degustacije vina, obilaske vinograda i edukaciju o proizvodnji vina.

Naziv vinarije „Knebu“ potječe iz srednjovjekovnih kamenih spomenika i simbolizira put prema nečem višem.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija