Zabrinuta majka: djeci se prodaju petarde opasne po život!

Javna je tajna da čak i petarde opasne po život mogu da kupe i djeca u Banjaluci. Iako je strogo zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloljetnicima, to pravilo se ne poštuje.

Petarde velikih razornih moći, baklje i različiti vatrometi prodaju se i osnovcima o čemu svjedoči i pismo jedne Banjalučanke upućene inspekciji. Naime kako je rekla za portal BLMojGrad, njeno dijete je bez problema kupilo snažna pirotehnička sredstva i odnijelo ih u školu što je moglo da izazove velike probleme, kako njenom djetetu tako i svoj drugoj djeci u školi.

Kada je saznala šte je njen sin uradio, kaže dobio je zasluženu kaznu ali kaže da zakoni i pravila postoje da bi se poštovala i da bi pomogli kako roditeljima tako i cijelom društvu. Isto joj tako nije jasno kako neko može u prizemlju stambene zgrade da drži stotine kilograma baruta, odnosno pirotehničkih sredstava.

Majka dječaka koji je kupio baklju i odnio je u školu obratila se inspekciji a njen dopis prenosimo u cjelini:

P R E D M E T : Molba da nadležna inspekcija ispita prodaju pirotehničkih naprava maloljetnoj osobi.

Dana 22.02.2018. oko 13h u ulici Vojvode Radomira Putnika, Banja Luka u prodavnici pirotehnike, maloljetno lice uzrasta 9 godina kupilo je nesmetano baklju, koju je odnio u školu i palnirao zapaliti sa drugovima, na sreću učiteljica je pronašla baklju. Škola je obavjestila roditelje i dječak je ispričao gdje i od koga je kupio baklju, a u prodavnici pored upaljač. Kako dječak saopštava u toj istoj prodavnici pirotehnike prije par dana on i njegov drug istih godina su kupili Big ben petarde, a navodi da je i 13.01. u isto prodavnici pirotehnike kupio sam Big ben petarde.

Obraćam Vam se sa molbom da najstrožije sankcionišete odgovorno lice koje prodaje pirotehničke naprave maloljetnim licima. Nažalost sve češće su povrede od pirotehničkih naparava koje su djeci dostupne na svakom koraku. Molim nadležnu inspekciju da reaguje što hitnije kako bi spriječili povredu još jednog maldog života.

S poštovanjem,

Zabrinuta majka