Zagađenje uzrokuje sterilitet, svaki peti par bori se sa sterilitetom

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Bosni i Hercegovini u periodu od 2015. do 2016. od direktnih posljedica aero zagađenja umrlo je više od osam hiljada osoba

Bosna i Hercegovina još uvijek se suočava s problemom prekomjernog zagađenja zraka, a ovaj problem posebno je izražen na području tuzlanske regije gdje se bilježi sve veći broj pacijenata s raznim vrstama karcinoma, respiratornih i kardivaskularnih bolesti ili dijabetesa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Bosni i Hercegovini u periodu od 2015. do 2016. od direktnih posljedica aero zagađenja umrlo je više od osam hiljada osoba.

Osim ovih oboljenja, zbog prevelike koncentracije zagađujućih čestica u prethodnom periodu pojavljuje se i sve veći broj parova koji imaju probleme s reproduktivnim organima i koji se bore sa sterilitetom.

Profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Nurka Pranjić pojasnila je da štetne čestice iz zraka ulaze u sistemsku cirkulaciju i tako sistemski oštećuju organizam, a jedan od osjetljivih sistema upravo je reproduktivni trakt.

– To može uticati na sterilitet, na kancerogenezu spolnih organa, kao i na dojenče – tvrdi doktorica Pranjić, koja napominje da se zdravstveni sistem i nadležni moraju mnogo više posvetiti ovom problemu.

Mišljenja je da zdravstveni sistem mora osigurati da se programski radi skeniranje vezano za otkrivanje poremećaja u reprodukciji.

Specijalistkinja ginekologije i akušerstva Suada Tinjić, iz dugogodišnje prakse s pacijentima koji se bore s problemom steriliteta, naglašava da je znatno veći broj takvih parova nego sto zvanična statistika pokazuje.

Suada Tinjić

Smatra se da svaki peti par u BiH ima ovaj problem, i da je posebno izražen kod muške populacije, pojašnjavajući da se veliki broj ljudi još uvijek ne javlja na preglede kojima se utvrđuje taj problem ili su neadekvatno prijavljeni kao osobe koje imaju problem steriliteta.

– U posljednjih desetak godina primjećuje se drastičan porast muške neplodnosti. Prema literaturi i stavove od prije 20 godine oko 30 posto muškaraca je neplodno, ali na ovim prostorima između 60 do 70 posto uzrok neplodnosti sada su muškarci – dodaje Tinjić, a razlog tome vidi u uvjetima života u BiH.

U Evropi prema jačini zagađenosti zraka prednjači BiH, a alarmantnim su nazvani podaci da je broj umrlih od posljedica aerozagađenja dostigao 8.130 osoba na godišnjem nivou.

Hospitaliziran muškarac koji je skočio s Gradskog mosta u Bihaću

Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79