Zaharova: Što se tiče Rusije, Kosovo je dio Srbije

 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentarisala je razgovore lidera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Ohridu poručivši da za Moskvu međunarodni pravni status Kosova ostaje isti.

“Vijeće sigurnosti UN-a je jedino tijelo koje je ovlašteno da razmatra status ‘autonomne srpske pokrajine’. Nove odluke nisu donijete. Kosovo je ‘sastavni dio Srbije’. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama”, poručila je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishode razgovora u Ohridu.

Ona je dodala da Rezolucija 1244 mora da se poštuje i podsjetila da ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacija.

“Kosovo može zasad da bude u UN-u kao nepriznata teritorija kao posmatrač, u skladu sa dokumentima UN-a, uključujući i pomenutu rezoluciju”, istakla je.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsjednika Vladimira Putina i Xi Jinpinga, u kojoj je bilo riječi o nizu regiona širom svijeta, da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu, Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznijela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima vanjske politike u okviru mehanizma redovnih vanjskopolitičkih konsultacija.

Podsjećamo, Vučić je nedavno nakon sastanka u Ohridu poručio da je postignut nekakav dogovor, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati dio pregovaračkog okvira obje strane.

Vučić je rekao tada da će Evropsko vijeće, na dugom putu, procijeniti koliko je učinjeno iz provedbenog plana koji će biti proširen. Za svaku od strana zasebno će se ocjenjivati ​​šta su učinili.

“Za nas je formiranje ZSO prioritetna obveza u skladu s dosadašnjim obvezama iz dijaloga”, rekao je.

Naglasio je da nije ništa potpisao.

Kurti je izjavio kako očekuje da međunarodni faktori prosude i osude ponašanje Srbije zbog neprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

Obraćajući se tada novinarima, Kurti je rekao da implementacija sporazuma treba početi odmah, jer, kako je rekao, nema roka kada bi trebala početi implementacija, prenijela je kosovska KOHA.

Prema njegovim riječima, Srbija ne može govoriti protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i usred sastanaka govoriti da neće ništa provesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79