Zahiragić: Ako se duhanski proizvod ne smije reklamirati, treba zabraniti i kladionicama

Haris Zahiragić, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ali i visokorangirani član SDA večeras je na svom Facebook profilu kritikovao RTV BHRT zbog reklamiranja kockarnica.

Zahiragić je noć proveo uz EURO 2024 i BHRT, a na poluvremenima i pauzama između utakmica je primijetio kako se većinom reklamiraju kladionice.

On je stava kako bi se takve reklame trebale što prije zabraniti. Uporedio ih je sa zabranama reklamiranja za duhanske proizvode.

“U samo jednom reklamnom bloku, a koji je emitovan u udarnom terminu neposredno pred utakmicu Europskog prvenstva u fudbalu, na JAVNOM RTV SERVISU (BHRT-u), imali smo priliku gledati čak 9 reklama sportskih kladionica i online kasina!

Vjerujem da će se do kraja utakmice broj takvih reklama povećati.

Devet reklama koje na jedan psihološki veoma osmišljen, moderan i primamljiv način predstavljaju i promovišu veoma opasnu društvenu pošast kakva kocka, uključujući i sportske kladionice, zaista jeste.

Posebno je porazno to što smo te reklame gledali na javnom RTV servisu, a koji očigledno nema ni zrno osjećaja društvene odgovornosti. Ukoliko već nemaju nikakve drugo, kako barem ne osjećaju odgovornost prema djeci koja pred TV ekranima s nestrpljenjem iščekuje da gledaju svoje sportske uzore? Sramotno!”.

Čak se i u posljednjoj reklami tog bloka, reklami Bh. Telecoma kao sponzora prijenosa EP, veoma suptilno prikazuje logo još jedne kladionice koja dolazi iz istočnog susjedstva. Slučaj(no)?, mišljenja je Zahiragić.

Zahiragić se dalje bavi pitanjem stanja nacije i koliko zapravo nacija godišnje prokocka novca.

“I zašto nas onda čudi podatak da je prošle godine promet u kladionicama, samo u FBiH, iznosio 1.721.000.000,00 KM? 1 MILIJARDA i 721 milion KM!

I to je samo ono što je prijavljeno.
Koliko prometa nije prijavljeno?
Koliki je promet bio u domaćim i stranim online kladionicama?
Koliki je bio promet u kasinima?
Koliki je promet u kladionicama i kasinima u entitetu Rs?
Kada bi to sve samo sabrali siguran sam da bismo došli do iznosa od između 3 i 4 milijarde KM na godišnjem nivou.
Zamislite samo koliko je to uništenih života i porodica, koliko je to razvoda brakova, koliko je to djece i njihovih uništenih snova?”, govori Zahiragić.

Na kraju posta se osvrnuo na reklamiranje i oporezivanje kladionica.

“Mišljenja sam da bi kockanje kao djelatnost trebalo potpuno zabraniti u Bosni i Hercegovini, ali svjestan sam da iza tog ogromnog finansijskog interesa stoje i snažni lobiji, čak i neke političke stranke, a koje bi takvu akciju onemogućile.

Kao što su uostalom onemogućile i dodatno oporezivanje kladionica kada je SDA to pokušala uraditi u prošlom mandatu.

To neka čeka neka bolja vremena…

Međutim, ono što mislim da kao društvo možemo uraditi jeste uvesti potpunu zabranu reklamiranja i svakog oblika promocije kocke kao takve, uključujući i sportske kladionice.

Kada smo to mogli uraditi za duhan i duhanske proizvode, zašto to ne bismo mogli uraditi za ovu, od duhana puno opasniju i za društvo mnogo destruktivniju, pošast?

S tim u vezi, u narednom periodu uputit ću, direktno ili posredno, takvu vrstu inicijative!”, najavio je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79