Zašto komesar Selimović odbija potpisati nabavku uniformi za policiju KS?

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović članovima Nezavisnog odbora pojasnio je zbog čega ne želi potpisati Ugovor o nabavci novih 1.300 uniformi, za što je Odluku o nabavci u maju mjesecu ove godine potpisao tadašnji vršilac dužnosti policijskog komesara Milorad Bašić.

Rekao je kako je dolaskom na dužnost zatekao pripremljen tekst Ugovora o nabavci uniformi, oko 1.300 jakni i 300 kompleta, koji je pripremljen nakon provedene procedure javne nabavke.

Selimović je istakao da ta uniforma nije u skladu sa Federalnom uredbom i da ne ispunjava uslove iz Pravilnika o uniformama, te da ne namjerava potpisati ugovor sa izabranim ponuđačem KM Trade. Također, naglasio je da očekuje da će priča o nabavkama uniformi dobiti svoj sudski epilog.

Hoće helikopter, a policajci bez uniformi: Formiraju amatersku helikoptersku jedinicu, traže vođu pilotskog tima sa srednjom školom

Članovi Nezavisnog odbora postavili su pitanje policijskom komesaru da li je u vezi sa ovim slučajem kontaktirao Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo.

Rekao je da je kontaktirao i o svemu obavijestio Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo i Agenciju za javne nabavke. Po njegovom mišljenju sporne uniforme nisu u skladu sa Ustavom Federacije BiH i Federalnom uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi, te da Uprava policije sa njim na čelu uvažava ustavno-pravni poredak.

Kazao je da postoji inicijativa zamjenika direktora FUP-a da se zakaže sastanak, na kojem bi bio razmatran zahtjev za donošenje nove uredbe 0 jedinstvenoj policijskoj uniformi. Naglasio je i da je bilo pokušaja privatnih pritisaka, ali da na njega nisu imali utjecaj.

Odluka 0 navedenoj nabavci je donesena u petom mjesecu ove godine, a potpisao ju je tadašnji v.d. policijskog komesara Milorada Bašić. Selimović je naglasio da je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo podržalo njegov stav i da je izvjesno da će ići tužbeni zahtjev u vrijednosti od oko 640.000 maraka.

Policijski komesar je dodao da rok trajanja uniformi rapidno pada i sada je dvije godine. Istakao je da on ne bi prejudicirao razloge zašto je tako kratak rok trajanja uniformi, te dodao kako smatra da kolega Milorad Bašić nije planirao nabavku ovih uniformi. Dodao je kako je samo u prošloj godini nabavljeno 2.000 kompleta, a trenutno ima 1.300 policijskih službenika. Selimović je rekao i da se sve treba vratiti u zakonske okvire.

U Izvještaju nadalje stoji da su “gospoda koja su došla kod njega u kancelariju da izvrše pritisak kako bi se taj ugovor potpisao dobili od njega objašnjenje da uniforma koju on trenutno nosi nije udobna niti funkcionalna“.

Rekao im je da on neće učestvovati u nabavci nečega što je nezakonito, a pri tome ne odgovara niti kvalitetom niti funkcionalnošću, piše Faktor.

Istakao je kako smatra da je bilo šta drugo uradio, osim odbijanja potpisivanja ugovora, za njega predstavljalo krajnje neprimjereno i nezakonito ponašanje. Istakao je da će čim donese odluku obavijestiti sve relevantne institucije.

U helikopter se ulaže 40 miliona KM, a u sigurnost policajaca ništa?

Na upit člana Nezavisnog odbora da li je svjestan da svojim postupanjem može proizvesti znatne materijalne posljedice “u vidu materijalne štete za Kanton Sarajevo ukoliko sve dobije sudski epilog“ policijski komesar Selimović je izjavio da je svjestan mogućih posljedica iza kojih je spreman stajati, prenosi Hayat.

Svrha grupe nije ometanje rada policije, već je grupa informativnog karaktera i pomaže vozačima da prije svega izbjegnu neprijatne situacije i gužve, navode iz Crne hronike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79