Zašto prvi čovjek državne vlasti ne nabavlja vakcine?

Za pravovremenu nenabavku vakcina protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini više je krivaca. A prvi u redu je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD).

Tegeltija je izdržao prve “napade” medija i javnosti zbog nonšalantnog odnosa i isključivog oslanjanja na COVAX mehanizam, a onda je u potpunosti nestao iz javnog prostora kada je riječ o nabavci vakcina. Posljednji put se direktno oglasio na sastanku u Predsjedništvu kada je konstatovano da će COVAX značajno kasniti i da država ne može bez direktne nabavke.

I onda je cijeli proces postepeno spao na entitete. U Republici Srpskoj to nikada i nije bilo sporno jer su vlasti tog entiteta od početka planski preskakale državu. Onda se federalna entitetska vlast aktivnije angažirala, ali još uvijek bez uspjeha kada je riječ o direktnoj nabavci.

Ipak, ono što je u datim okolnostima značajno jeste ponašanje i uloga šefa državne vlade i njegovih kolega u rukovodstvu Vijeća ministara. Tegeltija kao da je cjelokupan proces davno uspješno završio, povukao se u “pričuvu” te se bavi svim drugim poslovima izuzev vakcina. Izuzetak je naravno kada treba donijeti “veliku” odluku o prihvatanju donacije vakcina.

U trenucima kada ni FBiH, ali ni RS, koji je uprkos direktnom ugovoru s Ruskim investicionim fondom dobio tek trideset ili četrdeset hiljada vakcina, a narednu pošiljku tek očekuje, nemaju dovoljno vakcina za masovnu imunizaciju u što kraćem periodu, Tegeltija se ponaša kao da vodi državnu vladu Švicarske. Zašto Vijeće ministara, paralelno sa naporima entiteta, pa čak i nekih kantona aktivno ne radi na dogovaranju direktne nabavke. Zašto država ne preuzme direktne pregovore sa Pfizerom s obzirom na informacije da je to najkraći put za kupovinu te vakcine.

Novalić: U naredna dva do tri dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor

Na državnom nivou bi shodno nadležnostima najaktivniji trebali biti upravo Tegeltija, potom ministrica civilnih poslova Ankica Gudlejević (HDZ) te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), ali i Vjekoslav Bevanda kao ministar finansija (HDZ).

U ovom trenutku BiH je vjerovatno jedina država koja je proces nabavke vakcina prepustila nižim nivoima i zbog toga, izgledno je, i imamo kašnjenja i dosta otežan posao. Da li Tegeltija igra zadatu ulogu u cilju dokazivanja nečijih ranijih tvrdnji da je ova država nesposobna, pa makar to bilo nauštrb zdravlja građana nije isključeno. U svakom slučaju živimo apsurd sistema gdje se procesom nabavke vakcina više i ažurnije bave kantonalni političari nego državni premijer piše Klix.

Dodik: U FBiH nisu htjeli rusku vakcinu, a Pfizer ih je prevario

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79