Zastupnica SNSD-a koja je Dodika nazvala bogom podnijela prijavu protiv članova CIK-a, Šarovića i Borenovića

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine, potvrdila je da je Tužilaštvu BiH podnijela prijavu protiv članova Centralne izborne komisije i lidera Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, zbog zloupotrebe položaja i nanošenja štete gradu Doboj, u kome još nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora.

Ona kaže da je skandalozno da dva mjeseca Dobojlije ne znaju koga su izabarali.

– CIK nema nijedan dokaz o eventualnim propustima ili prevarama na biračkim mjestima, sve što imaju jeste pravljenje vještačke krize i to na zahtjev političkih mentora. Na sceni su nasilje i nepravda, naročito nepravda nad ljudima koji nisu ništa krivi, a u ovom slučaju su to svi građani Doboja, njih oko 70.000, koji su zarobljeni političkom igrankom određenih članova CIK-a i predsjednika političkih stranaka. Zato sam uputila krivičnu prijavu protiv predsjednika CIK-a BiH Željka Bakalara, članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutina, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe, Ahmeta šantića, te politčkih lidera Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, kaže Vulićeva za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, Izborni zakon jasno obavezuje CIK da u roku od 30 dana od dana održavanja izbora utvrdi i objavi izborne rezultate.

– Umjesto toga, CIK bez obrazloženja saopćava da će za Doboj i Srebrenicu utvrditi rezultate kada se za to steknu uslovi, a dotad da lokalne zajednice premoštavaju situaciju. Postavlja se pitanje do kada će to premoštavanje trajati? Postoji sumnja da su predsjednik CIK-a i pet članova počinili i još uvijek čine zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH. Također, postoji osnov sumnje da su ovakvo postupanje prijavljenih članova CIK osmislili, podstrekavali, pomagali i da to još uvijek rade, moje kolege poslanici i predsjednici političkih partija u RS-u, Šarović i Borenović, a koji otvoreno nastupaju kao politički mentori Vanje Bjelice Prutina i Jovana Kalabe, smatra Vulićeva.

Tvrdi da članovi CIK-a i “njihovi glavni saučesnici, Šarović i Borenović” Doboj koštaju neusvajanja i nedonošenja osnovnih planskih, finansijskih i provedbenih dokumenata, čije donošenje je u nadležnosti lokalnih zajednica, kao i zastoja u rješavanju brojnih tekućih pitanja.

(VIDEO) Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić: “Za mene Dodik ne da je Tito, on je za mene Bog”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79