Zatražena odgovornost za plaćanje 9,5 miliona KM penala zbog nerealiziranja projekata

Federalni zastupnici prihvatili su danas na sjednici Predstavničkog doma inicijativu poslanika DF-a Dževada Adžema da se sagleda ko je odgovoran jer se iz budžeta FBiH platilo 9,5 miliona maraka penala zato što se nisu realizirala 22 projekta iz Programa javnih investicija.

Poslanici pak nisu prihvatili inicijativu da se 9. maj, kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, proglasi neradnim u Federaciji. Nisu prihvatili ni da se utvrdi mogućnost da Ministarstvo kulture i sporta bude preimenovano u Ministarstvo kulture, sporta i mladih.

U toku je rasprava o dnevnom redu.

Iz Naše stranke su najavili da neće dati podršku izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim bi se Unsko-sanskom kantonu dalo malo više novca dok traje migrantska kriza. Ove izmjene predložio je zastupnik SDA Hamdija Abdić.

Govoreći o izmjenama tog zakona, zastupnik SDP-a Senaid Begić kazao je da se izmjena ne može odnositi na jedan grad ili region. Dodao je da su promjene ovog zakona potrebne jer je on i bio donesen kao privremeno rješenje, ali ne na ovakav način, piše Avaz.

Zastupnica SDP-a Lana Prlić povukla je inicijativu da se u dnevni red ove sjednice uvrsti zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH.

Istovremeno, Prlić je zatražila da se u dnevni red uvrsti informacija o stanju na deponiji “Uborak”.

Iz HDZ-a BiH su tražili da se kao tačka dnevnog reda povuče odluka o stručnoj službi Predstavničkog doma.

12:20

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem je dnevnom redu šest zakona koje su predložili upravo federalni zastupnici.

Između ostalog, poslanici će razmatrati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda po kojim bi se Unsko-sanskom kantonu osiguralo više novca u ovoj raspodjeli dok traje migrantska kriza. Ove izmjene predložio je poslanik SDA Hamdija Abdić.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o radu, kojim bi se Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH osigurala reprezentativnost, te na taj način omogućilo da pregovaraju o sklapanju kolektivnih ugovora o radu za doktore.

Ukoliko se ove izmjene zakona ne usvoje, doktori su najavili generalni štrajk, protest, pa i odlazak. Upravo njihovi predstavnici prisustvuju sjednici Predstavničkog doma.

Prema našim informacijama, bit će urgirano da se dnevni red dopuni, i to zakonom o registru pedofila, čiji je predlagač zastupnica SDP-a Lana Prlić, ali i zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima u KM, koji traži Klub poslanika SBB-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments