Zbog Edina Gačanina uhapšene 23 osobe u BiH: Ko je on?

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa SIPA-om i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH relizovala je akciju kodnog naziva „Black Tie 2“.

U okviru predmeta „Black Tie 2“ prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Pali su visoki zvaničnici Uprave policije FUP-a, biznismeni, sportisti i infuenseri i to sve zbog jednog čovjeka – piše Crna-Hronika.

Poznata bh. influenserica Adna Helić uhapšena u akciji “Black Tie 2”

Ko je Еdin Gačanin Tito, šef narko kartela ‘’Tito i Dino’’?

On zajedno sa italijanskom Kamorom i irskom porodicom Kinahan, kontroliše kokainsko tržište Еvrope.

Kakve veze sa njim imaju pripadnici Uprave FUP-a?

Oni se dovode u vezu sa nabavkom uniformi za specijalne jedinice a prema pisanjima medija, specijala je čuvala Gačanina kada je, prije nekoliko godina, boravio u Sarajevu. Tada je, u znak zahvalnosti za tu zaštitu, donirao skupocjenu opremu Specijalnoj policiji.

FUP = Edin Gačanin: Ko je sve od visokorangiranih FUP-ovaca priveden zbog narkoklana Tito i Dino

Kakve veze sa Gačaninom ima uhapšeni biznismen?

On ga je, tada, dočekao na sarajevskom aerodromu a njegova firma je iznajmila automobile u kojima se vozio Gačanin sa pratnjom koju su, podsjećamo, činili pripadnici specijalne policije. I ono što je možda izazvalo i najviše pažnje u posljednje vrijeme kada je Gačanin u pitanju su njegove veze sa Еlmedinom Konakoviće, ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH i liderom stranke ‘’Narod i pravda’’.

Mediji su pisali da se Konaković sastajao sa Gačaninom u Dubaiju u martu 2021, i da mu je, čak, bio na svadbi. To je govorio i Milorad Dodik.

Dodik: Pojedini političari iz FBiH boravili u Dubaiju kod narko bosa Tite!

Takođe, pisalo se o raspakovanim porukama iz Skaj aplikacije u kojima se, pod šiframa, pominje nekoliko ljudi i šalju se njihovi brojevi pasoša, među tim tajnim imenima prepoznat je Konaković, objavljivali su mediji.

U porukama je pisalo da bi bilo dobro da u Dubai dođe sa suprugom koja je tada objavila i jednu fotografiju iz tog grada a u opisu napisala: “Mi smo tu, dok je tata na sastanku”.

To je, kasnije obrisano, pisali su brojni mediji.

Takođe, prenijeli su i da je uhapšeni biznismen koji je Gačaninu iznajmljivao auta, Konakovićev kum. Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara je to početkom godine sve demantovao na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Konaković objavio neke papire na kojima tvrdi da nije putovao 2021. godine Dubai-u

On je 1. novembra priznao krivicu, a Sud u Rotterdamu je 16. novembra prihvatio sporazum i osudio vođu moćnog kartela na sedam godina zatvora i milion eura kazne. Gačanin je, prema informacijama Istrage, priznao krivicu pod uslovom da kaznu zatvora izdržava u Dubaiju, Nizozemskoj ili u Bosni i Hercegovini.

U presudi je navedeno da je Gačanin priznao da je u Evropu, preko luke Roterdam uvezao 2,5 tona kokaina i oko 7,7 tona hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

“Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz potporu Europola. OVa kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca”, saopćeno je tada iz EUROPOL-a.

Policijske agencije tada su saopćile da je “opseg uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tokom istrage zaplijenila preko 30 tona droge”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79