Zbog javašluka uskoro gašenje cijelih odjela bolnice u Brčkom?

Zbog javašluka uskoro gašenje cijelih odjela bolnice u Brčkom?


Brčko – Zdravstveni sistem u Brčkom suočava se s teškom situacijom koja prijeti da dovede do gašenja cijelih odjela u lokalnoj bolnici. Usprkos upozorenjima i alarmantnim informacijama, nedostatak adekvatnog osoblja, pogotovo na hirurškom odjelu, nastavlja da prijeti sigurnosti pacijenata i kvalitetu medicinske skrbi.

Sveukupno, hirurgija ima samo četiri aktivna hirurga, od kojih su dvojica na bolovanju, a jedan je na odmoru, ostavljajući samo jednog hirurga da se nosi s teretom odgovornosti. Ukoliko pod pritiskom, samo jedan hirurg započne bolovanje ili odmor, ne preostaje nitko ko bi vodio Hirurgiju.

Ovakvo stanje stvara preopterećenost i dodatne rizike za pacijente, a istovremeno se postavlja pitanje – dokle će ovo nesavjesno upravljanje trajati?

(FOTO) Pogledajte u kakvom je stanju bh. bolnica koju vode dvojica harmonikaša

Da li se postepenim ugnjetavanjem, pokušava u etapama ugasiti cijelo ovo odjeljenje? Da podsjetimo prvo je uslijedilo smanjenje programa hirurgije pa potpuna obustava te također podsjećamo na cirkus sa takozvanom „renovacijom“ operacionog bloka kao i cijelog odjela. Gdje su pacijenti i cijelo odjeljenje bili premješteni i silom nagurani, tako operisani, na hodnike odjela Pedijatrije jer naravno nije bilo mjesta za smještani kapacitet tolike količine pacijenata na samo jedan odjel.

Sva saznanja i dešavanja na odjelima Bolnice izazvalo je zabrinutost među zaposlenicima te ustanove, kao i građana. Mnogi se pitaju zašto zvanična vlast, predstavnici stranaka Narod i Pravda, čiji je lider Damir Bulčević, te Ujedinjena Srpska, čiji je lider Uroš Vojinović, ne poduzimaju odgovarajuće korake kako bi spriječili ovu situaciju i osigurali kvalitetnu zdravstvenu njegu za sve građane Brčkog.

Damir Bulčević NiP

 

Harmonikaši koji su postavljeni na rukovodeće pozicije, Emir Osmanović i Đorđe Lazić, izazivaju sve veće negodovanje javnosti zbog nedostatka stručnosti i nekompetentnosti u vođenju zdravstvenih ustanova. Umjesto da se brinu o bolnici i osiguraju adekvatnu opremu i kadrovske resurse, čini se da njihovi interesi leže u smanjenju programa i potencijalnom zatvaranju odjela.

Da li je njihov cilj i zadatak koji je dobijen od strane njihovih šefova, da JZU, tačnije Bolnicu Brčko distrikta svedu na stacionar? Podsjećamo na otpuštanje hirurga Arnusa koji je kasnije svoje mjesto pronašao u Bolnici Orašje, koji bi bio dobrobit za ovu lokalnu zajednicu, što samo dokazuje da diplomirani harmonikaš Emir Osmanović nema ideje kako voditi ovu ustanovu.

Emir Osmanović NIP

Pored nedostatka osoblja, evidentno je da se problemi u zdravstvenim ustanovama pogoršavaju zbog nedostatka vizije i odgovornosti stranački postavljenih direktora. Vrijeme je da se političke igre i javašluk zaustave, a da se na čelu zdravstvenog sistema postave stručni i odgovorni pojedinci, koji će se brinuti o dobrobiti pacijenata.

Evidentno je da štrajk uposlenika JZU nije bio samo radi povećanja plata, o čemu se i najviše pisalo i govorilo nego omogućivanje i ostvarivanje uslova za rad zdravstvenih ustanova. Nedostatak ili manjak opreme, dodatna edukacija i dodatno zapošljavanje kadra u ovim ustanovama je ključno za sam nastavak rada. Do kada će se igrati na kartu stranačkog zapošljavanja i stavljanja nekompetentnih, neobrazovanih takozvanih stručnjaka na pozicije koje su od velikog značaja za ove ustanove.

Đorđe Lazić

Građani Brčkog ne trebaju šutjeti i gledati kako se njihov zdravstveni sistem urušava pod nekompetentnim vodstvom. Da li svojom šutnjom opravdavaju vodstvo pomenutog benda harmonikaša Pozivaju se zvanična vlast, predstavnici stranaka Narod i Pravda te Ujedinjena Srpska, da prepoznaju hitnost situacije i poduzmu konkretnu akciju kako bi osigurali sigurnost i kvalitetu zdravstvene njege za sve građane.

U jednom od prijašnjih članaka, otkriveno je da su direktori Emir Osmanović i Đorđe Lazić bili muzikanti s diplomama sumnjivog porijekla prije nego što su preuzeli odgovorne pozicije u zdravstvenim ustanovama. Njihovo nedostatno medicinsko obrazovanje izazvalo je sumnje među građanima o načinu na koji su postavljeni na te pozicije. Također, navode se šokantni slučajevi poput zanemarivanja održavanja aparata za RTG dijagnostiku i mamografiju, što je dovelo do izlaganja pacijenata riziku od prekomjernog zračenja.

Uroš Vojinović

Nadalje, nedostatak redovnih servisa, remonta i stručnih tehničkih pregleda ovih aparata pokazuje bezobziran odnos direktora prema svojim obavezama i pacijentima. Disciplinski postupci i represivne mjere protiv medicinskog osoblja koji iznose probleme u radu dodatno kompliciraju situaciju i stvaraju klimu straha i nepovjerenja među osobljem.

Iz drugog članka, saznajemo da je odjel Anesteziologije također suočen s problemima, a disciplinski postupci protiv šefice odjela, dr. Abadžić Amre, samo dodatno potvrđuju nesposobnost i neodgovornost rukovodstva u rješavanju ključnih problema u zdravstvenoj ustanovi.

Alarmantna situacija u bh. bolnici:” Pacijenti leže po hodnicima, RTG snimke očitavaju preko Vibera”

Ove kritične situacije u zdravstvenim ustanovama u Brčkom zahtijevaju odgovornost od strane vlasti i lidera stranaka Narod i Pravda (NiP) i Ujedinjena Srpska. Građani Brčkog i pacijenti zaslužuju odgovarajući zdravstveni sistem koji će osigurati kvalitetnu i sigurnu njegu. Vrijeme je da se političke igre i korupcija ostave po strani i da se fokusira na osiguranje zdravstvene zaštite kao temeljnog prava svakog pojedinca.

Također, bitno je pomenuti da na ovo sve šuti i međunarodna zajednica, OHR, a ponajviše Supervizor za Brčko distrikt Jonathan Menutti jer je za ovo sve navedeno bio obavješten. Da li mu se sviđaju note koje proizvodi bend svirača narodne muzike na rukovodećim pozicijama zdravstvenog sistema?

Zdravlje i dobrobit građana Brčkog ne smiju biti žrtvovani zbog političkih interesa. Odgovorni rukuvodioci, kao i građani, moraju prepoznati tešku situaciju u zdravstvenom sistemu i poduzeti konkretne korake kako bi se problemi riješili. Samo transparentnost, stručnost i odgovornost mogu vratiti povjerenje samih građana u zdravstveni sistem i osigurati bolju budućnost za sve.

Krajnje je vriijeme je da se zdravstveni sistem u Brčkom postavi na pravi put – put koji vodi prema kvalitetnom, efikasnom i dostupnom zdravstvenom sistemu za sve stanovnike ovog područja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija